Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ljummet intresse för Snowden i USA

Publicerat onsdag 3 juli 2013 kl 07.09
Anneli Dufva rapporterar från USA
(2:42 min)
Edward Snowden arbetade som teknisk specialist för CIA och NSA. Foto: Scanpix.

Intresset för Edward Snowdens avslöjanden och för den amerikanska regeringens avlyssning är faktiskt inte så stort som man skulle kunna tro i USA. Visst rapporteras det om själva händelsförloppet, men debatten om avlyssningens orsaker och konsekvenser, den har i princip helt uteblivit. Men kanske finns det ett skäl till det?

Varför är de så likgiltiga tänker jag, när jag zappar mellan nyhetskanalerna i jakt på reaktioner på vad som borde vara en avlyssningsskandal, men som här i USA mest verkar ha blivit en kuriositet. Edward Snowden har blivit långt ifrån den hjälte han nog själv tänkt att han skulle bli, men ses inte heller riktigt som den förrädare som i alla fall skulle vara ett tecken på att man bryr sig om vad han gjort.

Avlyssning, otillåten och integritetskränakande av det slag som USA ägnat sig åt – det upprör helt enkelt inte längre. Och allra tydligast blir synen på avlyssning i sig när de amerikanska medierna ska rapportera om de europeiska reaktionerna på buggningen där. De förstår inte varför europeerna hojtar så, vad de är upprörda över. Alla länder gör ju så, de t är i princip den enda mening som upprepas, med en axelryckning, av alla från president Obama själv till tv-journalister och säkerhetsexperter.

När nu Edward Snowden även av resten av världen mest blivit till en obekväm gestalt, och land efter land han sökt asyl i, faktiskt inte vill ha honom, då förskjuter det ytterligare perspektivet från den ursprungliga handlingen till och förvandlar honom till – ja, vad?

I veckans upplaga av tidningen New York skriver Frank Rich apropå denna skandal som inte ens lyckats få ett ”gate”-suffix, en lång artikel som i princip konstaterar att reality-tv och sociala medier för alltid förändrat vår syn på integritet. Enligt en undersökning Washington Post gjort tyckte bara 36% av amerikanerna att snokandet gått för långt och 62 % ansåg att kampen mot terrorism är viktigare än att värna privatlivet. Av dem under 50 anses själva ideen om en privat gräns rent utav otidsenlig…

Eller- vad säger ni om vad som skulle krävas av den enskilde för att återfå den privata sfär så många redan villigt vidgat i vida vida cirklar: lämna alla sociala nätverk, sluta använda mobil, betala bara med kontanter,, lämna alla google-appar, amazon, e-bay, netflix, i-tunes, GPs och Skype. Kryptera din mejl, filtrera din webbläsare, sluta twittra.

Klarar du det?

Anneli Dufva

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".