Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Arkitekturpolitisk debatt: bostäder allas ansvar

Publicerat onsdag 3 juli 2013 kl 17.28
Samarbete krävs för att lösa bostadsbristen
(2:05 min)

I slutet på maj lade regeringen fram ett lagförslag som lägger större ansvar för bostadsbyggandet på kommunerna. Enligt förslaget måste kommunerna ta ett tydligare ansvar för inte bara den kommunala utan även den regionala planeringen. Det vill säga om en grannkommun behöver studentbostäder ska det ingå i den egna kommunens planering av bostäder.

I Almedalen lyftes bostadsfrågan på ett arkitekturpolitiskt seminarium. Eva Nypelius är centerpartist och ordförande i SKLs programberedning. Hon säger att det statliga regelverket är otydligt:

- Jag menar att staten också måste vara enig i hur man ser på olika typer av riksintressen, till exempel tar vi fram planer för bostadsbyggande i kommunerna så finns det många gånger statliga intressen som strider emot varandra.

Eva Nypelius säger att bostadsfrågan kan lösas om man samverkar och så lyfter hon fram Finland som ett exempel att ta efter.

- I Finland har man något som kallas för intentionsavtal där man skriver ett tydligt avtal mellan kommun, region och staten om planering, om bostadsbyggande och om infrastruktur. Att man ser den här samplaneringen tror jag är jätteviktig men jag önskar också att vi i Sverige om vi får till en sådan lösning kan få med byggherrarna för den dialogen är jätteviktig, säger Eva Nypelius.

På den arkitekturpolitiska debatten här i Almedalen ville moderaterna införa en urbaniseringsminister medan vänsterpartiet istället ville ha ett samhällsbyggnadsdepartement. Socialdemokraterna tyckte istället att det var viktigt att arbeta brett över olika politikområden.

Karolina Skog miljöpartistiskt kommunalråd i Malmö ger regeringen rätt i sin kritik om att kommunerna varit dåliga på att tänka utanför sina kommungränser men hon tycker inte att den konflikt som nu skapats mellan kommunerna och regeringen är fruktbar. Kommunerna behöver förbättra sitt arbete men det måste även regeringen göra för att bostadsbyggandet ska komma igång.

- En del processer inom kommunerna tar för lång tid och vi är inte alltid tillräckligt transparenta och tydliga. Jag tycker också att det är bra att det kommer krav på oss att samverka mer men det finns också mycket att göra i det statliga regelverket som ställer fälleben på processerna idag. Bullerkraven är ett sånt exempel så jag tycker att det vore mer sunt om regeringen kunde ägna sig åt att titta på det. Vad ska vi göra i det statliga regelverket som underlättar och vi förväntar oss att ni gör samma sak. Då får vi en dialog istället för en konflikt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".