Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ännu ett landsting blir fristad

Publicerat torsdag 4 juli 2013 kl 07.46
"Det är vår skyldighet"
(2:17 min)

Landstinget Dalarna blir det andra landstinget i Sverige att bygga upp en fristad för en förföljd författare eller någon annan som arbetar med det skrivna ordet.

Först ut av landstingen var det i Jönköpings län. Sedan finns det idag sex svenska kommuner som tar emot författare och andra som förföljs för det som de har skrivit, men behovet av skydd i demokratiska länder är betydligt större. På politikerveckan i Almedalen igår lanserade en rad konstnärsorganisationer med kulturrådet i spetsen dessutom idén om att få fristäder i Sverige för konstnärer i alla uttryck, alltså också på musikens och bildkonstens områden till exempel, och de behöver inte vänta, sade kulturrådets projektledare Fredrik Elg på seminariet:

Berit Nygren frågar Fredrik Elg om det ändå inte är så att kommunerna måste vänta på att det finns ett system där man så att säga kan slussa in de här förföljda konstnärerna. Elg svarar:

- Det ligger till så här att fristäder för förföljda författare finns i ett 40-tal (i hela världen) i ett nätverk som heter International Cities of Refuge Network, förkortat ICORN och det är det man ofta tittar på. Det är ett väl fungerande nätverk. Det har varit igång i ett antal år, men ett nätverk av musikfristäder kommer inte att finnas förrän det finns musik-fristäder. Om man verkligen vill bjuda in en musiker eller konstnär så finns det garanterat ändå tillräckligt många nätverk för att man ska kunna sätta igång.

Du sade ju också i den här debatten att mottagandet av en fristadförfattare, journalist, musiker eller bildkonstnär måste vara djupt rotat i civilsamhället ...

- Jag tror att det är väldigt viktigt att man förbereder mottagandet väldigt väl. Att man ser till de organisationer som finns i stan, ett studieförbund, musikerförbund och så vidare, svarar Fredrig Elg.

Men varför ska kommuner och landsting öppna sina portar för människor som kritiserar sina regimer på alla möjliga sätt?

- Jag tror att vi behöver den syresättningen. Vi får inte tänka på fristadssystemet - tycker jag - som vi räddar undan någon ifrån, någon annanstans, utan det är också ett sätt att sätta sökarljuset på hur vi hanterar yttrandefrihetsfrågor, för vi är inte helt utan problem, svarar Elg.

Ann-Catrin Lofvars, du är landstingspolitiker i Dalarnas län. Varför vill ni gå vidare med det här och ta emot någon som förföljs för det skrivna ordet?

- Därför att det är vår skyldighet att försöka berika våra egna kommuner och landsting och län, samtidigt som de här människorna får en möjlighet att utöva det fria ordet, svarar Lofvars.

Berit Nygren
berit.nygren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".