Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

En ny maktfaktor i svensk kultur

Publicerat onsdag 10 juli 2013 kl 07.00
"Kulturen har en särskild ställning"
(2:26 min)
Niclas Kjällström-Matseke är Postkodlotteriets vd. Foto: Claudio Bresciani/SCANPIX

På två år har en ny maktfaktor gjort entré i svensk kultur, ett företag vars affärsidé är att sälja lotter. Hittills har Postkodlotteriet skänkt över 260 miljoner till bland annat film, teater och clownverksamhet och nu vill företaget satsa ytterligare.

- Jag vill ju att vi ska kunna donera mer pengar men det hänger ju på hur lönsamma vi är på affärssidan, säger Postkodlotteriets vd Niclas Kjällström-Matseke.

Varje år skänker Postkodlotteriet upp till 110 miljoner kronor till olika projekt via sin kulturstiftelse. I relation till statens totala kulturbudget inte mer än några procent, men börjar närma sig de summor som staten lägger på svensk film varje år.

Postkodlotteriets vd Niclas Kjällström-Matseke ser stiftelsen som ett sätt att ta socialt ansvar, det som på företagsspråk kallas corporate social responsability eller CSR.

- Historiskt sett så har CSR varit att minimera de negativa effekterna av din näringsverksamhet. Alltså att städa upp smuts, spill och problem efter din verksamhet. För oss på Postkodlotteriet så är det klart att vi letar efter den positiva effekten dessutom. Där har kulturen en särskild ställning,  säger han.

Men det är inte bara givmildhet bakom donationerna. Lagstiftningen som reglerar lotteriförsäljning kräver att den som säljer lotter privat ger bort en del av vinsten.

Filmfestivalen i Göteborg är en av dom som har fått stöd. 3 miljoner innebär att de kan förverkliga en gammal dröm om att starta en nättjänst, där man ska kunna se ett urval av festivalens filmer året runt. Festivalens konstnärlige ledare Marit Kapla är glad över pengarna men hoppas samtidigt att en ökad sponsring generellt inte gör att det offentliga kulturstödet minskar.

- Det gemensamma måste ta ett ansvar som en slags garanti för mångfald och höjd i konst- och kulturlivet. Då utgår jag ifrån att även om det kommer in andra aktörer och stödjer kulturprojekt som det här så är det inte ett argument för att man ska minska på det gemensammas ansvar, säger hon.

Kulturstiftelsen är en bidragande orsak till att landets kultursponsring har mer än fördubblats sedan 2005. Niclas Kjellström-Matseke ser satsningen som långsiktig.

- Jag ser inget slut på det här. Jag ser ingen anledning till att inte kulturstiftelsen inte lever lika länge som Postkodlotteriet.

Emma Engström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".