Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tyska författaren Eugen Ruge kritisk till USA:s hantering av Edward Snowden

Publicerat måndag 15 juli 2013 kl 09.59
"Inte ens Stasi visste lika mycket som USA gör"
(2:14 min)
Eugen Ruge. Foto: Lesekreis/Wikipedia

Den senaste tidens avlyssningsskandaler med Edward Snowden som visselblåsare har rört upp känslorna rejält i Tyskland. Den prisbelönta författaren och före detta DDR-medborgaren som sällan uttalar sig om politik kände sig nu tvungen att ge sig in i debatten.

Ruge uttalar sig egentligen ogärna om politik. Men när han efter viss tvekan gick med på en intervju förklarade han för Sveriges Radios utsända i Berlin varför han inte kunde låta bli den här gången.

- Den här känslan att vara övervakad och kontrollerad känner jag så väl igen från DDR, säger Eugen Ruge. Och den är väldigt obehaglig. Dessutom framstår det ju som höjden av hyckleri att den gamla östtyska övervakningsstaten fördöms, inte bara i Tyskland utan i hela världen, samtidigt som man tolererar den pågående amerikanska avlyssningen.

Jämförelsen med Stasi är inte okontroversiell. Kritiker hävdar att man därmed förminskar Stasis kontroll och förföljelse av de egna medborgarna. Det vill Eugen Ruge inte göra men man kan inte heller bortse från likheterna säger.

- I båda fallen samlar man information på förråd, som vi inte vet hur den kan komma att användas i framtiden, och det handlar om stater som känner sig hotade - DDR av västmakterna och USA av terrorism. Med hotet som argument för att spionera på människor vitt och brett, så befinner sig amerikanska NSA inte långt ifrån Stasis mentalitet, anser Eugen Ruge, som själv flydde från DDR.

För sin debutroman för två år sedan, In Zeiten des abnehmenden Lichts, har han blivit flerfaldigt belönad. Där berättar Ruge sin egen familjs historia, som samtidigt är en initierad skildring av staten DDR, där delar av hans familj spelade viktiga roller.

När minnen från den tiden nu väcks till liv igen, vänder sig Ruge särskilt mot den outhärdliga bristen på mod, som han uttrycker det - mot att förbundskansler Angela Merkel inte gör mer för att skydda medborgarna från intrång i privatsfären och mot president Obama för att han inte förmår be om ursäkt, vare sig för den urskillningslösa avlyssningen eller för sin förklaring att det ändå bara drabbar utlänningar.

Upprörd och luttrad på samma gång konstaterar Eugen Ruge att vi nog varken kan skydda oss mot terrorism eller mot övervakningen...

-Fullkomlig säkerhet är som allt fullkomligt - bara en illusion.

Daniela Marquardt, Berlin
kulturnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".