Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Klassikerlistan - elitistisk eller inkluderande?

Publicerat tisdag 16 juli 2013 kl 07.00
Qaisar Mahmood: "Det existerar redan en sådan lista"
(0:38 min)
Kanske Karin Boye och Gustav Fröding skulle få plats på den svenska klassikerlistan? Foto: Elina Perdahl/SR

Strindbergs "Hemsöborna", är det något som alla svenska skolbarn borde läsa? Så kanske det blir, om Kristdemokraterna får igenom sitt några veckor gamla förslag om en klassikerlista i skolan. Listan ska innehålla böcker, film, pjäser och musik som alla elever ska ha tagit del av under sin skoltid. Men förslaget har fått kritik från flera håll, nu senast från Lärarförbundet.

- Det här är ju ett uttryck för att man inte litar på lärarna, att man inte vill låta lärarna göra de bedömningar som de gör varje dag i sitt yrke. Eleverna behöver först och främst tillgång till litteratur, det har de inte idag. Eleverna behöver tillgång till skolbibliotekarier, de har de inte idag. Detta bör politiker ägna sig åt. Det här är helt enkelt inte rätt nivå för politisk inblandning, säger Eva-Lis Sirén, ordförande i Lärarförbundet.

Det är inte första gången ett förslag om en klassikerlista är uppe på den politiska dagordningen, men det har varit med olika syften.

2010 kom Folkpartiet med ett förslag om en litterär kanon som skulle ge eleverna mer förståelse för språket och samhällets utveckling. Samma år kom Sverigedemokraternas om en allmän nationell kulturkanon, som fokuserar mer på att bevara det svenska kulturarvet och den svenska identiteten.

Kristin Hallberg har forskat och undervisat om barn- och ungdomslitteratur på Stockholms Universitet i många år. Enligt henne är en bindande kanon en förlegad tanke.

- Vi har inte den synen, att läsningens funktion av skönlitteratur är att alla ska ha läst samma sak. Vi diskuterar läsförståelse, hur man ska använda skönlitteraturen, att skönlitteraturen är ett medel för människor att nå varandra, att kommunicera och utveckla sitt eget språk. Inte att alla ska tillhöra en slags kulturelit som har läst alla texter. Det är ett äldre borgligt ideal som kanske inte fungerar idag när vi finns i så många grupper.

Varken Kristdemokraterna eller Folkpartiet anser att politiker ska bestämma vilka verk som ska ingå i listan, utan det ska vara upp till Skolverket och litteratur- och idéhistoriker, som till exempel Kristin Hallberg. Men enligt henne medför en tvingande lista också stora urvalsproblem som kan vara svåra att hantera.

- Vilka ska vara med? Ska man bara ha svenska? Hur ska man göra med manligt och kvinnligt? Hur ska man göra med äldre litteratur som har värderingar som vi inte vill omfatta? Skolan är väldigt tydlig i att det ska vara demokratiskt, det får inte vara på något sätt uttryck för rasism eller religiösa värderingar. Så, har man en klassikerlista så får man en hel del problem. Och det måste man överväga - hur ska vi hantera det?

Men det finns också de som ser positivt på idén. Qaisar Mahmood är kulturarvschef på Riksantikvarieämbetet och har skrivit boken Jakten på svenskheten. Han menar att klassikerlista kan hjälpa fler barn ur olika samhällsgrupper att ta del av de gemensamma kulturella referenser som finns, och som på många sätt är normen i samhället.

- Jag menar att det redan existerar en sådan lista, inom olika områden. Inom filmen, litteraturen, musiken, konsten. Då tänker jag att det är lika bra att man förtydligar dem. För det som kan bli utestängande är när man inte är tydlig med vilka normer som gäller. Och har man inte tillgång till det här, det som jag tror att medelklassen oftast får vid matbordet, ganska oreflekterat, då kommer samma sak fungera som utestängande för de som inte fötts in i en medelklassfamilj, säger Qaisar Mahmood.

Elina Perdahl
elina.perdahl@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".