Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tandlös litteraturkanon i Danmark

Publicerat onsdag 17 juli 2013 kl 07.00
"Problemet ligger i att staten gör det"
(2:40 min)

Kanonbegreppet är uppe på tapeten igen, efter att Kristdemokraterna lyft frågan om att inrätta en obligatorisk klassikerlista i skolan. Ett land som har lång erfarenhet av en sådan lista är Danmark. Men efter snart tio år så kan man se att den danska klassikerlistan sällan används fullt ut i skolorna, enligt danska Lärarförbundet.

- Det är inte så att de femton författare som ingår i listan används i alla lärares undervisning, säger Bjørn Hansen, chef för skol- och utbildningspolitiska frågor på danska Lärarförbundet.

Danmarks litteraturkanon för grund- och gymnasieskolan skolan infördes 2004 och omfattar fjorton författare och samlingsbegreppet folkvisor. Tanken är att alla elever ska läsa minst en text av varje författare innan de går ut skolan. På listan finns bland annat Ludvig Holberg, Herman Bang och, såklart, H.C Andersen.

Men listan har alltså en liten faktisk betydelse i de danska skolorna och dessutom har urvalet kritiserats, bland annat för att den bara innehåller en enda kvinnlig författare - Karen Blixen. Och för att den, med sin stora andel äldre litteratur, förbiser många nya danska författare.

- I och med att man fasthåller att man ska använda de här femton författarna, finns det riktigt många författare som inte får möjligheten att synas. Det är kulturbevarande med de här femton, istället för att det kan vara kulturutvecklande med andra författare, nya författare, säger Bjørn Hansen.

Danmark har också en annan kanon som sjösattes 2006, den allmänna kulturkanonen. Den innehåller 108 verk, indelade i åtta kategorier, som musik, litteratur och arkitektur. Den innehåller "det bästa av det bästa i dansk kultur", sa den dåvarande kulturministern och initativtagaren Brian Mikkelsen.

Men också den har mötts av hård kritik, bland annat för att vara nationalistisk.

- Man måste inse att dansk kultur också samspelar med resten av världen, och det perspektivet saknas i kulturkanonen, säger Jørn Langsted, professor i estetik vid Århus universitet.

Det är viktigt att ha en aktiv diskussion kring vad som är ett kulturarv, men att Kulturministeriet tog på sig uppgiften att sammanställa en kanon ser Jørn Langsted som överförmynderi.

- Min uppfattning är att problemet ligger i att staten gör det, alltså att det är staten som försöker definiera för befolkningen vad som är konstnärlig kvalitet, säger Jørn Langsted.

Elina Perdahl
elina.perdahl@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".