Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vad gör arenorna med det offentliga rummet?

Publicerat tisdag 23 juli 2013 kl 07.00
"Helt folktomt och ödsligt eller så kryllar det av fotbollsupportrar"
(3:22 min)
1 av 7
Tele2 Arena. Foto Sören Andersson
2 av 7
Tele2 Arena. Foto Sören Andersson
3 av 7
Tele2 Arena i förhållande till Globen. Foto: White
4 av 7
Arkitekternas bild av hur staden kommer att se ut. Foto: White
5 av 7
Aliminiumfasaden Tele2 Arena. Foto Sören Andersson
6 av 7
Restaurangen Tele2 Arena. Foto Sören Andersson
7 av 7
Interiör Tele2 Arena, granvägg på höger sida. Foto Sören Andersson

I helgen stod Stockholms nya arena Tele2 arena klar. Den tar mer än dubbelt så många besökare som Globen som ligger strax intill. Förra året invigdes Friends arena på andra sidan Stockholm, en ännu större arena. Men vad gör dessa väldiga byggnader med vårt offentliga rum? Vår reporter Jonatan Järbel satte på hjälm och stövlar gick på en förhandstitt av Tele2 arena.

- Det är fantastiskt att vara med vid ett sånt här tillfälle!

Kultur och fastighetsborgarrådet i Stockholm, Madeleine Sjöstedt är uppe i varv. Hon berättar entusiastiskt om nya Tele2 arena som hon har hjälpt till att driva fram.

Precis intill den postmodernistiska Globen söder som Stockholm är den enorma byggnaden placerad. 40.000 besökare får plats jämfört med globens 16.000.  

Men vilken sorts stadsrum är det egentligen som bildas kring arenor? Kritiker menar att antingen är det helt folktomt och ödsligt med tomma stenlagda ytorna eller så kryllar det av fotbollsupportrar. Hursomhelst har arenan kostat Stockholms stad 2,7 miljarder kronor. Och runt omkring planeras stadsdelen Söderstaden. Och för inte ens ett år sen invigdes Friends arena på andra sidan Stockholm, en ännu större arena.  Även här planeras ny stadsdel – Arenastaden med bland annat ett enormt nytt köpcenter.

- Det som gör arenan speciell är att tomten är väldigt liten.

Fredrik Källström, arkitekt på White arkitekter håller med om att Globenområdet inte var helt lyckat och har jobbat mycket med att ge en annan känsla med Tele2 arena.

- Det vi normalt ser är att det ligger på ett gärde. Vi har en lång uppmarscplats, vi har en parkeringsplats och så. Det finns ju inte här utan arenan är precis integrerad, den går in och möter staden. Med sina två nivåer, stadens nivå nere på gatorna runtomkring och på evenmangsnivå, så kan vi se till att vi inte får den där ödsligheten. Sen har det varit viktigt att inte göra arenan till en barriär, man kan faktiskt röra sig genom arenan utan att ha biljett. att öka tillgängligheten i området.

Men vad blir det för kultur som får företräde på dessa stora ytor? Kritiska röster har höjts om att vi får för mycket evenemangskultur. Det blir troligtvis inte blir några poesifestivaler i Tele2 arena. Eller små antikaffärer som öppnar i Friends arenas "Mall of Scandinavia."

- Men vi är en storstad! Stockholm är jättestort! Det är en miljonstad alldeles strax.

Madeleine Sjöstedt igen.

- Och att man inte kan ha en arena för lite större evenemang, det är klart man ska. Liksom man ska ha en stadsteater och en opera som hör till i en infrastruktur. Och jag har ju ansvar för kulturbudgeten också och den har ökat ganska kraftigt på senare år av just det skälet. Ett stort evenemang, i Tele2 arena förtar ju inte behovet av ett levande teaterliv eller levande gallerier. Det kan inte ersätta varandra. Man måste klara av både och, och det gör vi tack och lov i Stocholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".