Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Skagen - en skandinavisk konstnärskoloni" på Waldemarsudde

Publicerat onsdag 25 september 2013 kl 13.10
Karsten Thurfjell har sett "Skagen - en skandinavisk konstnärskoloni"
(2:34 min)
1 av 2
Peder Severin Krøyer. En vit båt i strandkanten. Ljus sommarkväl, 1895. Foto: Skagens museum
2 av 2
Winter Morning at Santa Monica Beach, 1997. Foto: Annica Karlsson Rixon

Den nordiska konstnärskolonin på danska Skagen hade sin storhetstid under åren 1870-1910, och till den guldåldern har museerna återkommit med många utställningar genom åren. Den stora publikboomen internationellt kom på 1980-talet, då utställningen "Northern Light" turnerade i USA och Kjell Grede gjorde filmen "Hipp Hipp Hurra".

Men visst kan det vara dags att åter visa upp Ancher, Krøyer, Krogh och dom andra för en yngre publik, tycker Kulturnytts Karsten Thurfjell som begett sig till utställningen Skagen - en skandinavisk konstnärskoloni på Waldemarsudde i Stockholm.

Det finns en liten målning på utställningen, av danske Thorvald Niss från 1889, alltså mitt under glansperioden: "Konstnärer på väg till Skagen" heter den, och på ett sätt fungerar den som en skämtteckning. Vi ser ryggtavlorna på fyra konstnärer som vandrar efter varandra i nordlig riktning, längs sandstranden, men med ganska långa avstånd mellan sig, var och en för sig. Man får intrycket att en lång rad av konstnärer släppt allt dom har och startat vandringen som i trance, längs Jyllands kust, därför att konstens ande blåst i en trollflöjt, och lockat dom mot den vidunderliga solnedgången där uppe. För sådan är Thorvald Niss solnedgång, fylld av ljus från två hav, och med alla regnbågens färger. Han är förresten också en baddare på att fånga skärpan i dom där långa vassa grässtråna som växer i sandklitterna, och dessutom i motljus.

Jag har också velat bli Skagenmålare. På 1980-talet vandrade jag på dom där sandstränderna i vita kläder och tjatade om ljuset, och orsaken var att jag då bodde i Göteborg och hade Krøyers Hipp Hipp Hurra som favorittavla på konstmuseet. För vem skulle inte vilja ingå i en konstnärskoloni nån gång i livet?

Det här är den infallsvinkel som känns mest givande på Valdemarsudde, nämligen hur man knutit ihop det sena 1800-talets konstnärskolonier med nutida nätverk inom konstlivet. När modernismen bröt fram med opponentrörelserna för 150 år sedan, blev det viktigt att också samla sig geografiskt, och även om många drog till Paris och Berlin var sammanhållningen bättre på en liten ort, där man inte blev störd av andra. I Grés-sur-Loing, Tyresö och Skagen stod stafflierna tätt, och många har vittnat om hur kreativiteten kunde flöda ur detta gemensamma stöttande och skärskådade.

Annika Karlsson Rixon har länge drivit sitt projekt med nutida Skagenparafraser, och nu kan vi se det samlat och i direkt samspel med en del av originalen. Denna konstsociologiskt sinnade fotokonstnär noterade i slutet av 1990-talet att flera svenska konstnärer började märkas internationellt, inte minst om dom hette Annika, därav projektet att fånga dom vid havet, som riktiga Skagenfigurer, även om det fick bli Stilla Havet eller Östersjön i stället, eftersom Annika von Hausswolff, Annika Eriksson, Annika Larsson, Annika Lundgren och Annika Ström ständigt rörde på sig. Tillsammans med konstvetaren Annika Öhrner utgör dom i stället en sorts tänkt konstnärskoloni av nätverkande satteliter i omlopp, ibland kraftsamlande till dagens stora konstnärsmagnet Berlin, där också ett antal svenska konstnärspar förevigats. Vad konstnärskolonierna kan betyda idag är kul att gå och fundera på i utställningen - men, man kan ju faktiskt också gå dit bara för Skagenmålarnas skull, och det där evinnerliga ljuset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".