Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny dom: Datorägare ska betala tv-avgift

Publicerat tisdag 29 oktober 2013 kl 10.11
Ska betraktas som tv-mottagare i lagens mening
(2:04 min)
Dator kommer fortsatt att räknas som TV-mottagare. Foto: Patrick Sörquist/TT

Datorer, mobiltelefoner och surfplattor kommar även framöver att räknas som tv-mottagare. Det slår Kammarrätten i Sundsvall fast i en vägledande dom idag. 

558 personer har överklagat att de ska betala TV- och radiolincensen till Luleå förvaltningsrätt, men bara en har fått sitt fall omprövat i kammarrätten i Sundsvall.

Det är en lundabo som överklagat en dom med samma innehåll, som föll i förvaltningsrätten i Luleå i somras. I Luleå för att det är där i närheten Radiotjänst i Kiruna, RIKAB finns, som driver in avgifterna.

Lundabon anser i sitt överklagande att det inte räcker att hans dator KAN ta emot tv-program. Den måste också måste vara AVSEDD för det ändamålet för att han ska betala radio- och tv-avgift.

-Jag har inte den mjukvara som krävs i datorn för att titta på tv. Och min dator är ingen tv-mottagare, skriver han.

-Fel, svarar kammarrätten i Sundsvall i dag. Datorer, surfplattor och smarta mobiler är konstruerade för att ta emot tv-program via nätet. Därför är de också att betrakta som tv-mottagare i lagens mening.  

Den här vägledande domen, som i och för sig går att överklaga till Förvaltningsöverdomstolen, kommer att väcka ny debatt om hur vi ska betala för public service-radion och tv:n i framtiden.

Kulturdepartementet föreslår som bekant att de nuvarande reglerna ska gälla även de kommande sex åren. Det gillar Sveriges Television och Sveriges Radio, som anser att deras oberoende säkras bäst så.

Det tycker också till exempel socialdemokraternas representanter i kulturutskottet, där frågan är uppe just nu.

Men flera av alliansens mediepolitiska talespersoner där anser att de nuvarande reglerna är mossiga och vill hellre ha en annan modell. Dra in pengarna via skatt. Något som regeringen också kan tänka sig utreda, men först inför nästa tillståndsperiod 2020.

Det som spetsat till frågan är att SVT sen i vintras sänder sina program också via webben. Det var också då Radiotjänst började tolka reglerna hårdare, så att de ska gälla även datorer, surfplattor och smarta mobiler.

Resultatet blev enligt RIKAB att antalet avgiftsbetalare ökade med fyra gånger mer än man räknat med bara under januari till april i år.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".