Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

ISIS krigföring mot kulturarvet

Publicerat måndag 13 oktober 2014 kl 06.00
ISIS förstör kulturarvet
(2:58 min)
1 av 2
Nabi Yunus efter Isis sprängt helgedomen i luften. Foto: TT.
2 av 2
Afram Yacoub. Ordförande för Assyriska Riksförbundet. Foto: Victoria Greve/SR.

I spåren av Islamiska statens övertagande av områden i Irak och Syrien pågår en kulturell rensning där gravar, kyrkor och moskéer förstörs. Men hur mycket som gått förlorat är höljt i dimma. 

Afram Yacoub är ordförande för Assyriska Riksförbundet i Sverige.

- Här ser vi en bild där de... här krossar de en staty som är kanske 3000 år gammal. Den föreställer en assyrisk kung eller någon gudomlig figur i den antika religionen så att säga. Och det här är i syrien och då har Islamska Staten fått tag på den här statyn och förstört den för att de menar att allting som föreställer människor är avgudadyrkan, det ska förstöras. De har ingen respekt, ingen förståelse för värdet av det här gamla kulturarvet.

Har du fler bilder?
- Det är svårt att få fram fler bilder för att det är svårt att dokumentera om de inte själva tar bilderna. I det här fallet är det de själva som tagit bilderna och spridit dem då. 

Vi sitter på en bänk på torget i Norsborg och Afram Yacoub visar bilder på förstörda monument i sin telefon. Sen den militanta extremistgruppen Islamska staten, ISIS trappade upp sin förföljelse i somras pågår en omfattande förstörelse av minnesmärken, helgedomar och konstskatter i Syrien och Irak.

I somras demolerades profeten Jonahs grav i staden Mosul i nordvästra Irak, och moskén som var byggd ovanpå graven raserades. En symbol för samexistens. Jonah är en profet inom såväl judendomen, kristendomen som islam. Marie-Hélène Ahnborg är en del av Sveriges delegation vid Fn:s världsarvsorgan Unesco:

- Förövarna ger sig på alla kulturella och religiösa uttryck som man inte anser ligger i linje med en rättrogen tolkning av sunni-islam. Man tömmer landet på allt som förknippas med icke-sunni. Det finns ett uttryck som Unesco brukar använda sig av - cultural cleansing som är ett uttryck för just detta.

Marie-Hélène Ahnborg betonar att det är näst intill omöjligt att svara på hur omfattande förstörelsen är, eftersom det är svårt att få tillträde till områdena som ISIS kontrollerar. Men uppgifter från Unescos fältkontor i Irak gör gällande att 30-40 religiösa byggnader förstörts bara den senaste tiden.

Tillbaka till torget och Afram Yacoub.

Vad tänker du om det här?
- Jag tänker att.. Egentligen vad bra att stormakter som Frankrike och Storbrittanien för över 100-150 år sen åkte ner dit och forslade bort en hel del som nu ligger i Brittish Museum och Louvren i Paris. För att hade man inte räddat en hel del redan nu skulle det vara en stor risk att vi förlorat allt nu. Det är otroligt tragiskt. Det är svårt att förklara. För vi som folkgrupp känner att vi blir fysiskt förintade från området. Och sen liksom, sista droppen blir att även förinta hela vårt kulturarv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".