Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Är kultur-oron för frihandelsavtalet obefogad?

Publicerat onsdag 29 oktober 2014 kl 06.00
EU:s talesperson svarar på kulturarbetarnas oro
(2:34 min)

Det finns ingen anledning för nordiska kulturarbetare att oroa sig för ett framtida frihandelsavtal mellan EU och USA. Det säger en telesperson för förhandlingarna om avtalet, till Kulturnytt.

På tisdagen kunde Kulturnytt berätta att nordiska kulturarbetare har skrivit ett öppet brev till EU-kommissionären Cecilia Malmström, där de menar att det kommande frihandelsavtalet kan skada nordiskt kulturliv. 

Men den oron är obefogad, enligt Wojtek Talko, talesperson för EU i förhandlingarna med USA om ett framtida frihandelsavtal:

– Vi kommer aldrig att offra kultur på frihandelns altare, säger han.

För inte så länge sedan offentliggjorde ministerrådet i EU riktlinjer för förhandlingarna om frihandelsavtalet TTIP. Där kan man läsa att varken kulturell eller språklig mångfald ska riskeras.

Riktlinjerna är ganska generella. Men Wojtek Talko säger att om till exempel Sverige vill behålla eller utöka subventioner och ekonomiskt stöd till inhemsk kultur, så kommer inte ett eventuellt frihandelsavtal att hindra det.

– Vad än den svenska regeringen vill subventionera eller stödja ekonomiskt skulle tillåtas. Det är helt säkert och kommer aldrig att förhandlas i vårt handelsavtal, säger Talko.

Audiovisuell kultur, som film, musik eller videospel finns inte med i förhandlingarna, säger Talko. I den mån man ändå pratar om det, är det för att skydda den, menar han.

Samtidigt är det ingen hemlighet att EU uppvaktas av till exempel amerikanska musik- och filmbranschen, även om de inte sitter med vid förhandlingsbordet.

– De här organisationerna har rätt att träffa oss och prata om sakfrågor. Och vad vi i dag glömmer är det som ligger i vårt intresse. Vi vill diskutera Spotify, vi vill prata om Netflix, Google, Amazon. De är i ärlighetens namn alla amerikanska företag, och vi i Europa har begränsade möjligheter att reglera dem. Vi kan inte försvara vår kultur här, för de undviker våra regler, säger Talko.

Sammantaget finns det inget för svenska, nordiska eller europeiska kulturarbetare att oroa sig för, menar Wojtek Talko. Varje land ska själv få bestämma om vilket stöd inhemsk kultur ska få.

– Det är vanligt sunt förnuft. Varför skulle vi äventyra det som är unikt med Europa? Det är inte vettigt, säger Wojtek Talko.

Samarbetsorganisationen KLYS har tagit del av Talkos svar, men anser inte att han besvarar alla viktiga frågor. Det skriver de om i sin blogg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".