Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svenska sångare och musikalartister riktar blicken mot Tyskland för jobb

Publicerat onsdag 3 december 2014 kl 09.00
Kulturnytt besöker audition med tyska rollsättare
(2:34 min)
Katja Zhylevich. Foto: Cemil Arikan/SR
1 av 4
Katja Zhylevich. Foto: Cemil Arikan/SR
Jenna Gillinger. Foto: Cemil Arikan/SR
2 av 4
Jenna Gillinger. Foto: Cemil Arikan/SR
Ralf Schaedler. Foto: Cemil Arikan/SR
3 av 4
Ralf Schaedler. Foto: Cemil Arikan/SR
Scenen och de tyska bedömarna. Foto: Cemil Arikan/SR
4 av 4
Scenen och de tyska bedömarna. Foto: Cemil Arikan/SR

Arbetsmarknaden för kulturarbetare på svenska scener innebär en osäker situation för många. Men när Arbetsförmedlingen bjudit in musikalproducerande tyskar för att hålla audition med svenska sångare var det både positiv stämning och höga stämmor.

På tisdagen höll ett tyskt musikalproducentbolag audition på koncertscenen Stallet i Stockholm, på inbjudan av Arbetsförmedlingen. Det är inte första gången som tyskar kommer hit för att leta talanger.

Ralf Schaedler, rollsättare för det tyska bolaget, berättar att de varje år brukar besöka storstäder i Sverige för auditioner och han tycker svenska sångare håller hög kvalitet och dessutom snabbt lär sig tyska.

– Vi har länge hittat fantastiska sångare från Sverige till alla möjliga produktioner i Tyskland. Vanligtvis försöker vi komma till Sverige en gång om året. De lär sig dessutom tyska väldigt snabbt, säger Ralf Schaedler.

Wanna Spiridonidou från Arbetsförmedlingen kultur, berättar att arbetsförmedlingen sedan några år söker sig utomlands för att hitta jobb åt svenska kulturarbetare. Hon menar att den svenska kulturarbetsmarknaden inte går att jämföra med den tyska.

– Den är ju enorm. Det finns ett hundratal operahus i Tyskland jämfört med fyra-fem här så det är ju intressant för våra kulturarbetssökande.

Och kanske i brist på svenska jobb också?
– Och det är lite brist på svenska jobb. Det är klart att det är fler som söker jobb inom kulturbranschen än vad de svenska scenerna kan absorbera.

Det råder blandade åsikter om hur svårt det är att få jobb i Sverige bland de som är här för att sjunga.

– Även om man har jobb så går det ju inte att slappna av för det kommer ju en ny vår, säger Jenna Gillinger.

Hon har nyss kommit ut från sin audition och ser nöjd ut. Jenna berättar att hon frilansar mycket och säger också att det är hård konkurrens i Sverige.

– Man får jobba hårt och behålla någon sorts fokus och inte slå på sig själv. För många nej blir det ju i den här branschen. Det är ju inte många jobb och det är väldigt många duktiga artister.

Katja Zhylevich, som precis sjungit trots att hon är förkyld, tycker likt flera andra jag pratar med att det är mycket positivt att man tar den här typen av initiativ. Hon hade gärna flyttat utomlands och menar att det är nödvändigt i yrket.

– Det går att hitta jobb i Sverige, sen vilken nivå det är på jobben är en annan sak. Det är ju en ganska liten krets, man känner i princip alla. Då gäller det att ha kontakter och vem som är kompis med vem. Det är lite klaustrofobiskt att stanna kvar i Sverige, säger Katja Zhylevich.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".