Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Restaureringen av Nationalmuseum i full gång

Publicerat onsdag 7 januari 2015 kl 06.00
"Allt ursprungligt ska ju bevaras."
(3:18 min)
Nationalmuseum. Foto: Statens Fastighetsverk
Foto: Statens Fastighetsverk

Det rivs och grävs, i och kring Nationalmuseum i Stockholm. 2017 ska huset återinvigas och arbetet pågår med både återställa och modernisera byggnaden. Förbyggda fönster tas fram, kontor ska åter bli utställningsalar, en andra innergård ser dagsljus för första gången på 50 år. Runt byggnaden reser sig taggtråden, men Måns Hirschfeldt fick en rundtur och lägesrapport tillsammans med Cecilia Brännvall och Erika Haglund från Statens Fastighetsverk.

- Det här är den stödkonstruktion vi gör för den nya kulverten och det nya inlastningshuset där man kommer kunna ta in konsten som nu tagits ut. Hela den här kulverten kommer med sin botten ligga tre meter under grundvattennivån.

Vad hittar man där nere?

– Ja, det är det vi inte riktigt vet.

Erika Haglund berättar att man har arkeologer beredda att granska eventuella fynd. Det finns något av trä därnere, förhoppningsvis är det inte en gammal båt, säger Juhani Välisalo som leder borrandet.

Eftersom Nationalmuseum på Blasieholmen är byggt ovanpå en igenfylld kanal på en plats där det också länge legat varv kan man stöta på lite vad som helst när man borrar 11 meter ner. Kulverten som man nu börjat arbeta med, ska leda in byggnaden på baksidan och kommer göra det lättare att ta in konst på ett sätt som uppfyller säkerhetskrav och annat som är viktigt för få låna in dyrbara och ömtåliga verk.

- Lastbilen kommer och backar in i inlastningsbyggnaden och så stänger man dörrarna och därifrån kan man ta in konsten i klimatiserade lokaler, säger Cecilia Brännvall som är Statens fastighetsverk är projektledare för renoveringen av Nationalmuseum. Men just nu är det inte så mycket fokus på vad som ska in i byggnaden. Istället är det material som ska ut ur huset, det rivs och sprängs. Försiktigt, Carl Larsson muralmålningar i entrén får inte spricka. 

I en sal på övre plan är det en labyrint av byggnadsställningar. Där bilar man bort puts från väggarna och golvet kommer också försvinna.

- Allt ursprungligt ska ju bevaras så det de gör här är ta ner det som är från 1960-talet när man byggde hörsalen.

Ambitionen är så att långt det går återställa Nationalmuseums salar och planlösning så som de stod klara 1866 - redan nu har man tagit fram så många av de tidigare förbyggda fönstren att de går att se rakt igenom hela byggnaden, man ser Slottet om man tittar åt ena hållet och Strandvägskajen åt det andra. Många av fönstern finns också insidan, och vetter mot det som från början var och åter ska bli två ljusgårdar.

- Den södra ljusgården kommer bli likadan som den norra, där restaurangen legat, berättar Erika Haglund. Det kommer bli en likadan innergård till, ända upp till glastaket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".