Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mikael Timm om nya numret av Charlie Hebdo: "Inte ideologisk"

Publicerat onsdag 14 januari 2015 kl 13.06
Mikael Timm om nya numret av Charlie Hebdo
(3:45 min)
Kulturredaktionens Mikael Timm. Foto: Anders Roth/Sveriges Radio
Kulturredaktionens Mikael Timm. Foto: Anders Roth/Sveriges Radio

I dag släpptes det nya numret av satirtidskriften Charlie Hebdo sålde slut direkt, trots att det trycktes i 3 miljoner exemplar. Och bilderna har redan mötts av starka reaktioner inte minst i den muslimska världen. Kulturredaktionens Mikael Timm kommenterar, i samtal med Kulturnytts Andrea Valderrama.

Denna veckas nummer av Charlie Hebdo är efterfrågat världen över, Hur ser det då ut?

– Ja, omslaget visar en teckning med profeten hållandes en skylt som säger ”allt är förlåtet – jag är Charlie”. Ledaren i dagstidningen Libération kallar omslaget för en ”modell för politisk intelligens” och skriver: ”En del väntade sig provokation, andra en reträtt. Visst är profeten Muhammed där, men i en positiv roll. De anglo-amerikanska tidningar som censurerat bilden har inte förstått något alls, skriver Libération. Charlie Hebdo är precis som Frankrike icke-religiös.”

– De syftar på att efter franska revolutionen skiljdes kyrkan och staten åt, flera hundra år innan samma beslut togs i Sverige.

Måste man vara fransman för att uppskatta Charlie Hebdo?

– Nej, men det underlättar om man vill förstå tidningens hållning. I svenska media uttalar sig olika experter om teckningarna i Charlie Hebdo och de verkar lite förbryllade. Det kommer sig av att man förväntar sig en ideologisk tidning men Charlie Hebdo har aldrig varit ideologisk. Redaktörerna har varit och förblir eviga tonåringar. Man har protesterat mot det föräldrarna, alltså makthavarna kyrkan, politiker, tv, militärer, jurister – ja, man har protesterat mot vad vuxna med makt säger och gör.

– En av tecknarna sade i går att han inte kunde minnas ett nummer av tidningen som inte haft en satirisk bild av påven, en rabbin, en biskop eller imman. Många av figurerna liknar dessutom varandra. 

– Det är verkligen en anarkistisk tidning, inte en ideologisk.

Hur tas numret emot i Franrike?

– Ja, reaktionerna i utlandet är delvis förväntade men i Franirke har man andra infallsvinklar. Libération har t ex en intervju med en psykoanalytiker, Jacques André, som talar om Gud som ett överjag. Han får frågan vad det innebär att vägra se humorn i något.

-- Psykoanalytikern säger att Humor är motsatsen till underkastelse. Humor är inte nödvändigtvis revolutionärt, det ändra bevisligen inget. Men om man kan skratta åt den bestämmer så blir det trots allt en skillnad mellan att se honom som Gud eller som en skämtare.

-- Också självironin är viktig i Charlie. En annan bild visar en städerska som sopar upp rött blod från golvet och säger att det åtminstone är lite omväxling från rödvin, spyor och sperma.

-- En annan teckning visar en man som står med sina barn och har en tröja med texten Je suis Charlie. Han säger till ungarna nu är vi tillbaka till det vanliga – framför honom finns fyra demoner: islamofobi, anti-semitism, rasism och jihadism.

-- Charlie Hebdo slår alltså både mot självgodhet och åt fanatism.

Vad gillar Du själv med Charlie Hebdo?

-- Ja, det som är bra är att man skrattar mot sin vilja. I mitt fall skulle det väl vara en teckning av en kulturgubbe som sitter framför mikrofonen och säger självklarheter medan fanatikerna laddar vapnen bakom hans rygg. Och det kan man ju skratta åt vilket gör det lite lättare att leva. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".