Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Oro för 8 sidors oberoende

Publicerat måndag 19 januari 2015 kl 09.00
FUB: En väldig intressekonflikt
(2:14 min)
Oro över 8 sidors oberoende, efter att Myndigheten för tillgängliga medier tagit över utgivningen.
Oro över 8 sidors oberoende, efter att Myndigheten för tillgängliga medier tagit över utgivningen.

Tidningen 8 sidor har i 30 år gjort nyheter för personer som har svårt att ta till sig nyheter i de etablerade tidningarna. Men nu fruktar många att tidningen inte längre kommer klara av att vara oberoende.

Många av 8 sidors läsare är helt beroende av tidningen för att förstå vad som händer i Sverige. Men sedan årsskiftet ges tidningen ut av Myndigheten för tillgängliga medier efter ett beslut av den förra regeringen.

- Vi betyder mycket i många människors liv. Det är självklart att en tidning måste kunna vara oberoende, och jag förstår farhågorna. Jag kan dela dem, säger Malin Crona, ansvarig utgivare och chefredaktör på 8 sidor.

Vi sitter i tidningen 8 sidors nya redaktionslokal. Det är inte vilken lokal som helst - den ligger längst ner i samma hus som Myndigheten för tillgängliga medier. För att komma in till redaktionen behöver besökarna anmäla mig sig i myndighetens reception.

Allt beror på beslutet att lägga ner stiftelsen Centrum för lättläst, som under 30 år har garanterat tidningens oberoende eftersom stiftelseformen är skyddad från insyn. Men nu ges tidningen ut av en statlig myndighet. Och det oroar tidningens läsare.

- I vår målgrupp är det många som inte kan ta till sig nyheter. 8 sidor fyller det tomrummet. Och ska då en myndighet ge ut en oberoende nyhetstidning som ska bevaka politiken, som i sin tur ger pengar till myndigheten... Det ser vi som en väldig intressekonflikt, säger Thomas Jansson, ordförande i Förbundet för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning (FUB).

För att klara av sitt oberoende har 8 sidor lagt sin hemsida på en fristående server. Dessutom har Myndigheten för tillgängliga medier informerat receptionen att post som skickas till tidningen inte ska diarieföras.

Men det är inte bara FUB som är kritiska till den nya ordningen. Också Journalistförbundet är kritiska och menar att en tidning av principiella skäl inte ska ges ut av en myndighet. Den åsikten var det flera remissinstanser som framförde när frågan utreddes.

Faktum är att inte ens Sveriges kulturminister, Alice Bah Kuhnke, är helt tillfreds med den nya lösningen. Därför har hon gett myndigheten i uppdrag att utreda hur tidningen klarar att vara oberoende. På så vis ska myndigheten själv kontrollera om tidningen är oberoende i förhållande till myndigheten.

- Att en myndighet ger ut en tidning är ingen ultimat lösning. Det är därför vi måste bevaka den särskilt för att se att den lever upp de krav vi ställer på den, säger Alice Bah Kuhnke.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".