Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Gudaoffer och bandittjejer när flickornas historia skrivs

Publicerat torsdag 29 januari 2015 kl 06.00
"Det handlar om att levandegöra"
(3:06 min)
Ur Flickornas historia av Kristina Lindström. Illustrationer Lina Bodén.Foto: Viveca Bladh/SR.
Ur Flickornas historia av Kristina Lindström. Illustrationer Lina Bodén.Foto: Viveca Bladh/SR.

För några veckor sedan rapporterade Dagens Nyheter om att det fortfarande är få kvinnor i svenska läroböcker för historia, trots år av debatter och insatser för att lyfta fram kvinnor. Och det är konstigt att så lite har förändrats. Det anser Kristina Lindström, författare och journalist känd för att ha skildrat historiska ikoner som Astrid Lindgren och Olof Palme i hyllade dokumentärer.

Hon kommer nu med Flickornas historia i världen, den tredje delen av en faktaboksserie om flickor från olika tider och länder, och boken är en reaktion på obalansen i historieböckerna.

– Ja, det kan man säga att det är, absolut. Så är det och det är jätteviktig att inte vara osynliggjord. Sen behöver inte alla berättelser vara uppbyggliga, det tycker jag finns någon konstig idé om. Om man ska skriva om flickor till exempel så ska de ofta vara en förebild för att vara ok. Det är inte det som gör att man blir stark. Man kan inte bara berätta historien om bara några slag segrarmänniskor.

Flickorna kommer från olika tidsepoker och länder. Berättelser om till exempel slaveriet i USA och urbefolkning i Borneos regnskog är ofta allvarliga ämnen men utgångspunkten är hela tiden barns vardag och hur det varit att leva som barn. Det bygger på både verkliga personer och påhittade, och alla historier är dramatiserade.

– Jag tycker att det handlar om att levandegöra, att göra berättelsen tillgänglig och levandegöra så att den ska gå fram, det är det det handlar om. Att jag försökte gå in i att vara... till exempel finns det en flicka som man hittat som är mumifierad, i en bergstopp i Anderna – vad var det som hände? Hon var offrad troligen, till gudarna och då försöker jag läsa på så mycket som möjligt och försöka gestalta de sista timmarna i livet som hon hade.

Solens jungfrur fick de vackraste dräkter som fanns, de kammade sitt hår blankt och prydde sig med smycken och nålar, de lärde sig att väva, att sy, att uträtta allt det som krävdes för att göra guden till viljes.

Ur Flickornas historia världen av Kristina Lindström

Flickornas historia i världen är tredje delen efter Sverige och Europa i faktaboksserien. Det har varit ett svårt val att sålla säger Kristina Lindström - sista berättelsen är en palestinsk flickas röst som bygger på verkliga intervjuer.

– Jag har ju själv varit där tidigare men inte nu och vissa platser blir så långt ifrån oss och så främliggjorda för oss. Jag ville försöka berätta att detta också i grunden är en vacker plats, det finns ett hav. Man går dit och har en picknick människor har detta som längtan och sitt hem trots att detta är en så förfärligt farlig plats att vara barn på.

Det är ju en infekterad konflikt också – hur tänkte du då?

– Så kan det vara men jag har valt just det här perspektivet från ett barn. Jag tycker inte att det förminskar något annat barns lidande. Jag förstår att du tänker på att skildra den israeliska delen och det har jag inte gjort i den här. Däremot har jag in del två som kom tidigare har jag berättat om en judisk pojke och hans syster som flyr.

I inslaget läser Signe Carlsson och Joel Scherf.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".