Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dåd mot de torg där vi utbyter tankar och åsikter

Publicerat söndag 15 februari 2015 kl 13.26
"De småskaliga baserna i yttrandefriheten kommer aldrig kunna skyddas fullt ut."
(2:17 min)
Sveriges Radios kulturchef Mattias Hermansson. Foto: Sveriges Radio
Sveriges Radios kulturchef Mattias Hermansson. Foto: Sveriges Radio

"Extremister vinner mycket mark om rädsla och självcensur sprider sig på gräsrotsnivån. Det har alla vettiga människor ett ansvar att hålla borta. " Sveriges Radios kulturchef Mattias Hermansson kommenterar attentaten i Köpenhamn och hoten mot Expressen.

I sin nyutkomna bok ”Skyddsrummet Luxgatan” har författaren Jerker Virdborg försatt bekanta svenska miljöer i ett slags krigstillstånd. Ofta är våldet anonymt men hotfullt nära Virdborgs korta och fragmentariska berättelser. Man förstår inte riktigt varför våldet finns, och just den faktorn stärker hotet. Skapar en genomgående känsla av en värld där ingen litar på den andre. Här sker attacker ofta på småvägar och tunnelbanestationer, en vanlig bild av hur terror ser ut, och hur den ser ut i världens krigszoner.

Man kan läsa ”Skyddsrummet Luxgatan” som dels en påminnelse om de erfarenheter många i vårt land har av krig och terror, dels vilka stämningar vi har ett gemensamt ansvar att hålla borta. Terrorhandlingar i vår del av världen tycks i hög grad rikta sig mot en annan typ av öppna ytor än gator och torg. Det är inte där människor byter tåg, snarare där man utbyter tankar och åsikter.

Efter ett veckoslut med dåden mot kulturhus och synagoga i Köpenhamn och nazister utanför tidningsredaktioner i Stockholm, och dessförinnan islamistattacken i Paris, ligger ett stort ansvar på politiker och medier att inte låta debattklimatet urarta.

Tyvärr uppfattar ju extremister ansvar på omvänt sätt: de tycker sig ta ansvar för sin övertygelse genom att med mentalt eller fysiskt våld stoppa den som är annorlunda. Extremister utnyttjar de unika värdena i det öppna samhället för att skada det. Extremister utnyttjar rätten att röra sig fritt utan övervakning och tankekontroll för att själv kunna begå handlingar som gör andra ofria

Man kan anta att vi framöver  kommer få se ökad bevakning vid manifestationer, större utställningar eller medieföretag där resurser finns. De småskaliga baserna i yttrandefriheten kommer däremot aldrig kunna skyddas fullt ut. Baserna som består av föreningar och församlingar, små förlag och tidskrifter, gallerier och bibliotek. Extremister vinner mycket mark om rädsla och självcensur sprider sig på den gräsrotsnivån. En sådan utveckling har alla vettiga människor ett ansvar att hålla borta.

Och i ett historiskt perspektiv har vi kommit långt med att hålla extremismens rötter och effekter korta. I dagar som dessa bör vi påminna oss om det, och lita på det.

Mattias Hermansson
mattias.hermansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".