Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Orkester får bidrag till musiker som inte finns

Publicerat onsdag 18 februari 2015 kl 06.00
Trots mer pengar - inte fler musiker
(4:45 min)
Gitte Wille, Region Skånes kulturchef. Foto: David Richter
Gitte Wille, Region Skånes kulturchef. Foto: David Richter

Region Skåne har i 10 år betalat ut miljontals kronor till Malmö symfoniorkester för att orkestern ska byggas ut med 10 musiker. MSO har tagit emot pengarna, men fler musiker har det inte blivit. Och nu anställer man istället chefer till bolaget.

Överenskommelsen skrevs redan 2005 och gick ut på att Region Skåne och orkesterns ägare Malmö stad skulle skjuta till lika mycket pengar var, för att orkestern skulle kunna byggas ut med 10 tjänster.  

Men genom åren har bolaget hävdat att man har dålig ekonomi och därför inte har råd att anställa fler. Och idag är man lika många som man var före den planerade utbyggnaden - 87 musiker.

Men sedan överenskommelsen gjordes har bolaget både fått ett nytt konserthus, utökat uppdrag, och dessutom ännu mer i anslag från Malmö stad. Fler musiker har det dock inte blivit. Och nu hävdar vd Jesper Larsson dessutom att Region skånes bidrag är borta.

- När man gjorde överenskommelsen för tio år sedan fastlade man en summa pengar, sen har har man under perioden inte räknat upp de anslagen lika mycket som pris- och löneökningarna. Så summan har urholkats så är i princip kvar på samma nivå som det var för tio år sedan.

Men hur kan du påstå att ni inte har råd när ni anställer tre nya chefer just nu och dessutom fått ett nytt konserthus som mångdubblat hyran?

- Vi ökar ju personalstyrkan väsentligt vid sidan av orkestern för att klara de det tre nya verksamhetsbenen, men organisationen byggs ju om för att klara det nya ägardirektivet, säger Jesper Larsson.

Men att Region Skånes pengar skulle vara uppätna av inflationen är ett argument som region Skånes kulturchef Gitte Wille inte köper.

- Det är ju äpplen och päron. En sak är löne- och prisuppräkningarna, en annan överenskommelsen som går på numerären, antalet anställda. Inställningen från Region Skåne är såklart att har man en överenskommelse med Region skåne så ska den uppfyllas.

Tanken var att utbyggnaden av orkestern skulle vara färdig 2010. Men det var den inte, och sedan dess har Region Skåne fortsatt betala för musiker som inte finns. Knappt 2.3 miljoner per år. Totalt sett har man genom åren betalat ut mellan 15 och 20 miljoner för utökningen.

I år flyttar orkestern till det nya konserthuset och bolaget byter namn till Malmö live konserthus. Den nya verksamheten får utökat uppdrag och ska även syssla med andra saker än symfonisk musik. Men man får också, som sagt, mer i stöd - 17 miljoner till - av sin ägare Malmö stad. Men de pengarna är inte avsedda för utökning av orkestern.

- Nej det finns inga nya pengar för att utöka orkestern, men det finns nya pengar för att svara för det nya ägardirektivet.

Men det kan väl vara att utöka orkestern - det står väl inte att man inte får anställa musiker?

- Men det står att vi ska uppfylla ägardirektivet som har fyra olika ben som vi ska svara emot.

Men det är väl vd:s uppgift att bedöma vad som ska göras och det finns ju en överenskommelse i grunden som talar om att bygga ut till 97 musiker. Då är det väl det du ska göra?

- Jag uppfattar det inte så. Jag uppfattar att ägardirektiven säger vad jag ska göra. Det tolkar jag genom den budget som är lagd. Och det är att orkestern har en budgetram som mer eller mindre ligger på samma nivå som 2014.

Hur ska man se på avtalet då?

- Avtalet är skrivet utifrån en viss uppräkning av bidrag. Men som jag sade har uppräkningen inte motsvarats av pris och löneökningen så pengarna har försvunnit i inflationen och finns inte kvar. Så på det viset kan man inte honorera avtalet som det ser ut nu, säger Jesper Larsson, vd för Malmö live konserthus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".