Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

An-My Lê ställer ut på Hasselblads

Publicerat fredag 20 februari 2015 kl 12.07
"Handlar om hur USA:s utrikespolitik påverkat mitt liv"
(3:19 min)
An-My Lê på Hasselblads Foto Mia Gerdin SR
1 av 3
An-My Lê på Hasselblads Foto Mia Gerdin SR
ManningRail foto An-My Lê
2 av 3
ManningRail foto An-My Lê
Arctic2011ShipDivers Foto An-My Lê
3 av 3
Arctic2011ShipDivers Foto An-My Lê

USA är en global världsmakt som har sina fingrar i all världens syltburkar, menar fotografen An-My Lê och ägnar sig i all stillsamhet åt att fånga det på bild. För första gången i Norden visas nu hennes bilder i en separatutställning på Hasselblads i Göteborg. Hennes senaste projekt, Events ashore, har hon hållit på med i nio år. Kulturnytt träffade henne när utställningen höll på att hängas.

Här finns hangarskepp, u-båtar, soldater i träning och befäl i uniform – stora bilder på de vita väggarna - och inne i ett litet rum i rummet visas filmen "29 Palms" som beskriver hur amerikanska soldater förbereds för att kriga i Irak.

-Allt det här handlar om hur USAs utrikespolitik har påverkat mitt liv, säger An My Lê som flögs ut från Vietnam under krigets sista dagar och blev politisk flykting i USA. Det var 1975 då hon var 15.

Tjugo år senare kunde hon för första gången återvända. Då studerade hon fotografi vid Yale University, och hennes lärare tyckte hon skulle göra något självbiografiskt. Det blev platser hon mindes från barndomen, gatuliv och landskap. Landskap är viktigt  anser An-My Lê, de är bärare av både kultur och tradition.

Vietnambilderna från sent 90-tal är den enda sviten på den här utställningen som inte har en direkt militär koppling, men som alla de andra bilderna hör de starkt samman med hennes eget liv.

An-My Lês konst filtreras genom hennes egen historia

Att ha ett personligt filter är ett sätt för mig att göra mina bilder meningsfulla, säger An-My Lê, och det är detta personliga filter hon använder sig av när hon nu under nio år rest över hela världen för att fotografera den makt som amerikanska flottan och marinen står för i ett projekt som heter Events Ashore och som också finns i bokform.

Jag är intresserad av den makt som USAs flotta och marinkår representerar, säger An-My Lê. USAs makt kan användas till bra saker, som t ex efter jordbävningen i Haiti, men An-My Lê har en kluven känsla inför denna stormakt. Hon blev räddad av samma land som bombat sönder hennes hemland, det är inte oproblematiskt, även om USA nu är "hemma" för henne och hon känner sig som amerikan. Men hon månar om sin kritiska distans.

An-My Lês utställning invigs ikväll (fre 20/2) och pågår fram till 17 maj på Hasselblads i Göteborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".