Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Mediecheferna: "EU-förslag hotar grävande journalistik"

Publicerat onsdag 18 november 2015 kl 13.14
Cilla Benkö, vd Sveriges Radio FOTO: Mattias Ahlm/SR
1 av 3
Cilla Benkö, vd Sveriges Radio FOTO: Mattias Ahlm/SR
Per-Anders Broberg är vd för Utgivarna. Foto: Tobias Björkgren
2 av 3
Per-Anders Broberg är vd för Utgivarna. Foto: Tobias Björkgren
Hanna Stjärne, vd, SVT
3 av 3
Hanna Stjärne, SVT:s nya vd. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Som direktivet är utformat kan privata företags intressen få företräde gentemot fri och oberoende journalistik, skriver mediecheferna i en debatt-artikel i DN idag. En av de som skrivit under är Per-Anders Broberg VD för Utgivarna.

– Om man låter direktivet om affärshemligheter vara starkt nog så att utländska stora bolag skulle kunna använda det som ett verktyg för att förhindra den typen av material och kriminalisera innehavet av den typen av material så är det klart att det skulle skapa ett rättsosäkerhet för undersökande journalister

Förslaget som bland annat ska förhindra industrispionage och skydda affärshemligheter, skulle komma att göra det olagligt inte bara att publicera eventuella "affärshemligheter" utan det skulle också kunna bli olagligt för en journalist att läsa material eller ha tillgång till material som företag hävdar ska betraktas som "affärshemligheter".

I direktiv-förslaget finns visserligen ett undantag för när någon "på ett legitimt sätt" tar del av material. Men trots det menar Per- Anders Broberg att det leder till en osäkerhet om vad som är legitim tillgång till information vilket riskerar att leda till att journalister blir försiktigare.

– För vår del handlar det alltid om det som är allmänhetens rätt till information och det finns många krafter när det gäller undersökande journalistik som verkar för att hemligheter ska förbli hemliga. Det här blir ytterligare ett verktyg i händerna på dem menar vi.

Hanna Stjärne, vd för Sveriges Television, TV4-Gruppens vd Casten Almqvist och Sveriges Radios VD Cilla Benkö står alla bakom debattinlägget. Nu hoppas de att Sverige tydligt tar ställning för att det införs undantag i direktivet för att möjliggöra grävande journalistik.  

Förhandlingar pågår nu mellan EU-kommissionen, rådet och Europaparlamentet om direktivet. Ett resultat förväntas någon gång under de kommande veckorna.

Kulturnytt har sökt justitieminister Morgan Johansson som har ansvar för ärendet. Han hinner inte medverka i en intervju men bemöter mediechefernas kritik så här i ett mail till Kulturnytt:

– Det är viktigt att reglera skyddet för företagshemligheter på EU-nivå, eftersom olikheterna mellan medlemsstaterna försvårar för svenska företag. Direktivet syftar däremot inte till att reglera pressfriheten eller rätten att slå larm om missförhållanden.

Enligt Morgan Johansson så kommer direktivet som det är utformat inte att leda till inskränkningar i något avseende.

– I direktivet görs det klart att både yttrandefriheten och rätten att slå larm går före skyddet för företagshemligheter. Det är inte heller så att journalister eller några andra riskerar åtal eller böter med anledning av direktivet då det inte behandlar straffrättsliga frågor.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".