Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Möt Svetlana Aleksijevitj i Minsk

Publicerat lördag 28 november 2015 kl 06.50
"I Ryssland kallas jag i en del sammanhang för ukrainsk ultranationalist"
(3:54 min)
Den belarusiska författaren Svetlana Aleksijevitj. Foto: Dan Hansson / SvD / SCANPIX
1 av 3
Den belarusiska författaren Svetlana Aleksijevitj. Foto: Dan Hansson / SvD / SCANPIX
På skylten står det ”Nobelprisvinnaren Svetlana Aleksijevitj” från en bokhandel i Minsk. Foto: Fredrik Wadström, SR
2 av 3
På skylten står det ”Nobelprisvinnaren Svetlana Aleksijevitj” från en bokhandel i Minsk. Foto: Fredrik Wadström, SR
Den belarusiska översättningen från ryska av Svetlana Aleksijevitj bok: ”Tiden second hand” Foto: Fredrik Wadström, SR
3 av 3
Den belarusiska översättningen från ryska av Svetlana Aleksijevitj bok: ”Tiden second hand” Foto: Fredrik Wadström, SR

Litteraturpriset har ofta väckt diskussioner om litterära kvaliteter och politiska avvägningar.  I Svetlana Aleksijevitj hemland Belarus och i grannlandet Ryssland har kritiska röster ifrågasatt årets Nobelpris. Kulturnytts Fredrik Wadström knackade på hos Nobelpristagaren för en intervju om bland annat just reaktionerna från omvärlden.

Svetlana Aleksijevitj kommer till mötes i förhallen som delas med de tre andra lägenheterna på samma våningsplan. Trots en efterhängsen förkylning ger hon intervjuer på löpande band och funderar på hur hon ska kunna ta det lugnt och bli frisk inför avresan till Stockholm och Nobelprisutdelningen.

Hon bor fortfarande i den lägenhet med utsikt mot floden som hon flyttade till under senare delen av 1990-talet. Svetlana Aleksijevitj bjuder på grönt té i köket där jag och andra journalister suttit genom åren och pratat om hennes nu än mer världsberömda böcker om Tjernobyl, Sovjetunionens krig i Afghanistan, kvinnorna vid fronten under andra världskriget, osv.

Men medan resten av världen översatt och hyllat hennes verk har Aleksijevitj nästan helt försvunnit från offentligheten i det auktoritärt styrda Belarus där Aliaksander Lukasjenka är president sedan mer än 20 år. De statliga förlagen ger inte ut hennes böcker och i de statskontrollerade medierna är det sedan decennier som om hon inte existerar. Just därför blev hon överraskad över de starka positiva reaktionerna bland människor i Minsk när nyheten om Nobelpriset blev känd.

– Människor grät. Jag hörde om arbetsplatser där de skålade i champagne. När jag går ut på gatan kommer människor fram och kramar om mig, säger Svetlana Aleksijevitj.

Att de officiella reaktionerna i hemlandet varit en blandning av nedlåtande lyckönskningar och rena personangrepp är ingenting som förvånar henne. Något annat hade hon inte väntat sig, säger hon. Däremot är Aleksijevitj besviken på de många negativa kommentarerna från den ryska intelligentian.

Till och med författare som hon känner personligen i Ryssland har ifrågasatt Nobelprisets värde och anklagat Svenska Akademin för att ha en politisk agenda och inte göra litterära bedömningar. Svetlana Aleksijevitj säger att det påminner henne om den starka kritiken i Sovjetunionen mot de flesta tidigare ryskspråkiga Nobelpristagarna i litteratur.

– I Ryssland kallas jag i en del sammanhang för ukrainsk ultranationalist och "russofob".

Svetlana Aleksijevitj som föddes 1948 i det sovjetiska Ukraina med en ukrainsk och en belarusisk förälder men hennes författarspråk är ryska. Det är som om tiden stannat och ingenting förändrats sedan Bunin, Pasternak, Solzjenitsyn och Brodskij smutskastades för sina Nobelpris, säger hon. Istället försöker hon glädja sig åt reaktionerna från folket i framför allt Belarus. Ett av de starkaste ögonblicken hittills var när hon nyligen skulle flyga från Minsk till Paris. Två unga kvinnor på flygplatsen i Minsk kom fram med tårar i ögonen och sa: det här betyder att vi finns, nu kommer alla att veta vad Belarus är.

– De där tårarna betyder väldigt mycket för mig, säger Svetlana Aleksijevitj.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".