Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Samar Yazbek skildrar post-totalitärt fragmentariserat Syrien

Publicerat onsdag 2 december 2015 kl 06.00
Mona Masri har läst "Resa in i tomheten"
(2:15 min)
Samar Yazbek. Foto: Mehmet Ali Poyraz
Samar Yazbek. Foto: Mehmet Ali Poyraz

Den syriska författaren och journalisten Samar Yazbek tilldelades 2012 års Tucholskypris, ett pris som delas ut av Svenska PEN till en förföljd eller hotad författare. Hon hade då skrivit om sina upplevelser i revolutionens Syrien, ett upprop för demokrati som snart övergick till ett fullskaligt inbördeskrig. Nu är Samar Yazbek tillbaka med en ny bok; "Resa in i tomheten", och här skildrar hon den senaste tidens utveckling i Syrien, från inbördeskrig till något än mer komplicerat; en slags internationell spelplats för allehanda konflikter. Kulturredaktionens Mona Masri har läst. 

Redan i sin tidigare bok " A Woman in the Crossfire", om den syriska revolutionens inledande skede, resonerar Samar Yazbek kring förhållandet mellan fiktion och verklighet.

"Jag fick anstränga mig för att komma ihåg att jag inte var med i en spelfilm om revolutionärer eller befann mig i en litterär text", skriver hon, och för varje sida jag läser blir behovet att skapa distans mellan sig själv och en verklighet som överträffar fiktionen, uppenbart.

Trots att hon lämnat Syrien för Paris, reser hon under 2012 och 2013 tillbaka till Syrien tre gånger.

Hon skriver om de fattiga som tar skydd i hem som rika syrier övergett när de flytt landet, hur gamla skafferier och förråd förvandlas till skyddsrum.

Om att priset på gas, för att värma upp hem och mat, stiger med 900 % på ett år.

Om hur de utländska jihadisterna som reser in i Syrien -från Jemen, Irak, Mauretanien- kommer in välförsedda med både pengar och vapen och erbjuder den svältande lokalbefolkningen ersättning i utbyte mot lojalitet.

Plötsligt anses det olämpligt att bära byxor, och även män, tvingas bära traditionella kläder som afghanska dressar.

En hel generation syriska barn riskerar att växa upp som analfabeter, och samtidigt knackar saudiska muhajedin på dörrar och säger att barnen nu ska lära sig koranen utantill.

Syrien är ett land ockuperat av främlingar, skriver Samar Yazbek.

Det är ett post-totalitärt fragmentariserat Syrien hon skildrar, och även det syriska folket är bokstavligt talat i bitar; Samar Yazbek skriver som vanligt ohyggligt fysiskt: om förlorade öron och bortsprängda händer, vanställda ansikten och brännskadade ryggar.

"Resa in i tomheten" är ett vittnesmål från en av modern tids största tragedier; ett folkligt upprop för demokrati som slutat i fullständigt mörker som inte ens uppluckrade gränser mellan verklighet och fiktion kan lätta upp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".