Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Flykten har påverkat regissören Goran Kapetanovics filmskapande

Publicerat tisdag 8 december 2015 kl 06.00
Goran Kapetanovic: "Det kan hända oss alla"
(2:56 min)
Goran Kapetanovic. Regissör till filmen "Min faster och jag"
1 av 2
Goran Kapetanovic. Regissör till filmen "Min faster och jag"
Malmöregissören Goran Kapitanovic på plats i Sarajevo 2014 för att leta inspelningsplats för kommande tv-produktion. Foto: Mina Benaissa/SR
2 av 2
Malmöregissören Goran Kaptanovic på plats i Sarajevo 2014 för att leta inspelningsplats för kommande tv-produktion. Foto: Mina Benaissa/SR

I år är det 20 år sedan Daytonavtalet undertecknades i Paris. Det satte punkt för kriget i forna Jugoslavien och inledde en stormig fredsprocess. Kulturnytts Maria Georgieva möter kulturskapare från Bosnien och Serbien som berättar om kriget i en serie reportage. Först ut är filmregissören Goran Kapetanovic som återvände till hemstaden Sarajevo för att göra filmen "Min faster och jag". 

Hösten 2014. Kulturnytt följde med Goran Kapetanovic tillbaka till Sarajevo

- Min dotter började fråga mig: hur var det att växa upp där? Vem var du? Hur var dina föräldrar?

Regissören Goran Kapetanovics film "Min faster och jag" skildrar en resa tillbaka i tiden, om en pappa och en dotter som åker till Sarajevo för att lära känna varandra på nytt. Själv har han inte berättat särskilt mycket om sin bakgrund för sin dotter.

Han växte upp i ett socialistiskt samhälle, och hans familj består av både ortodoxa serber och bosniaker, alltså bosniska muslimer. Numera beskriver sig Goran Kapetanovic som svensk-bosnier.

Familjen kom till Sverige under belägringen av Sarajevo i början av 90-talet, eftersom de hade släkt här.

– Man tror alltid att kriget ska pågå i en vecka. Det är en uppfattning man har. Och att det inte kommer att drabba en.

Men det tog ett tag innan Goran, hans bror och mamma sökte asyl i Sverige.

– Det är en väldigt förnedrande situation att söka asyl. Det är inte så lätt. Då fattade jag på nåt sätt att vi, eller att jag inte kommer återvända hem.

Pappan i familjen var en av många som stannade kvar i Sarajevo under belägringen av staden. Han levde på att käka ris, och återförenades med familjen först efter tre år.

– Han såg ut som ett barn. Han vägde 65 kilo.

Att leva med erfarenheter från kriget har gett honom perspektiv på omvärlden. Men rötterna tar inte riktigt fäste i marken, eftersom man är fast mellan två världar, säger Goran Kapetanovic.

– Man kommer förmodligen aldrig att komma ur det. Men det är en del av vardagen.

Trots att det har gått drygt 20 år har Bosnien inte förändrats till det bättre, enligt Goran Kapetanovic. Daytonavtalet lyckades stoppa kriget, men landet befinner sig i status quo. Ett oförändrat tillstånd, säger Goran Kapetanovic.

– Nationalism och partier som är vid makten där och folk som naturligtvis röstar på dem har skapat ett delat land. Jag påstår här att folk har mer förakt och hat mot varandra än på 90-talet.

Flykten har påverkat hans filmskapande. Utan sina erfarenheter skulle Goran Kapetanovic inte kunna berätta om vissa saker.

– Jag var intresserad av att förstå vad som händer med personer som hamnar i extrema situationer. 

Filmen "Min faster och jag" vill han tillägna föräldrar och barn som härstammar från ett annat land som inte har vågat eller velat ta itu med det förflutna.

– Bakom varje person som har lämnat ett krigsdrabbat land finns en historia att berätta.

Nu ska filmen visas på filmfestivaler i världen, kanske kommer man kunna se den redan på Göteborgs filmfestival i januari 2016. Den visas i SVT i juni nästa år.

FAKTA

Inbördeskriget i Bosnien Hercegovina kostade omkring 100 000 människor livet. Fortfarande styrs landet enligt den grundlag som var en del av fredsavtalet men som i dag gör Bosnien till ett segregerat och svårstyrt land. 80 000 människor flydde från kriget i forna Jugoslavien till Sverige. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".