Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Rapport från Belgrad

Kulturfestivalen Befem vill stärka feminister på Balkan

Publicerat måndag 7 december 2015 kl 15.45
Maria Georgieva om Befem-festivalen i Belgrad
(3:29 min)
Jelena Višnjić och Christina Wassholm, arrangörer för Befem. Bild: Maria Georgieva/SR.
1 av 4
Jelena Višnjić och Christina Wassholm, arrangörer för Befem. Bild: Maria Georgieva/SR.
Invigningen av kulturfestivalen Befem i Belgrad. Bild: Maria Georgieva/SR
2 av 4
Invigningen av kulturfestivalen Befem i Belgrad. Bild: Maria Georgieva/SR
Masker. Bild: Maria Georgieva/SR
3 av 4
Masker. Bild: Maria Georgieva/SR
Fotoutställning. Kvinnor på Balkan. Bild: Maria Georgieva/SR
4 av 4
Fotoutställning. Kvinnor på Balkan. Bild: Maria Georgieva/SR

I helgen anordnades kulturfestivalen Befem i Belgrad för sjunde året i rad. Den beskrivs som en av de viktigaste mötesplatserna för kultur, yttrandefrihet och kvinnors rättigheter på Balkan. Festivalen är också ett kulturutbyte med Sverige eftersom Svenska institutet finansierar projektet. Kulturnytt besökte Befem där kvinnor på Balkan gör upp med kvinnoroller i machokulturer.

Maria Georgieva besökte Befem i helgen. Hur var festivalen?


- Det är en ovanlig festival som varje år sammanfaller med en kampanj i Serbien som under 16 dagar uppmärksammar mäns våld mot kvinnor.

Det var nog inte en slump att det utanför kulturhuset Kulturni Centar Grad stod en pikebuss med 5 poliser som vakade över festivalen i två dygn. Under festivalen diskuterade kvinnor från sydöstra Europa och Sverige kultur, rätten till sin egen kropp, arbetsmarknad, vad frihet och feminism är.

Vad var det mest intressanta?

- Att ta del av att många ville göra upp med sin tids kvinnoroll i machokulturer, möta kvinnor från olika generationer och från olika länder. Det framgick att man kan ha liknande mål trots olika ingångar när det gäller frågor som berör feminism.

Festivalens arrangörer Jelena Višnjić och Christina Wassholm menar att Befem har blivit en öppen mötesplats för fria samtal och nya idéer, kritik och handling.

- Befem har öppnat fria rum för handling, idéer, och blivit en samlingsplats för feminism på Balkan, som samlar olika typer av kampvilja. Det ger en plats för kvinnor där kombinationen mellan kultur, politik och handling öppnar upp för diskussion och kan stärka kvinnor genom att skapa en mötesplats för fria samtal, säger Jelena Višnjić.

- Vi kände att det saknades en plats för unga människor, som inte kräver förkunskaper. Det här är en kulturfestival som firar kollektivet, säger Christina Wassholm. 

Varför är det en ovanlig kulturfestival? 

- En besökare, Boban Stojanovic, som gjorde en glittrig mask på festivalen sa det ganska träffande. Han är ordförande för Belgrad Pride som tidigare år har utsatts för hot från nationalister i Serbien, och kom för att visa sitt stöd för Befem. Enligt Boban Stojanovic behövs Befem i Serbien för att göra människor i östra Europa lyckliga. Han menar att det handlar om frihet och om att bli accepterad för sina olikheter, något som han anser är viktigt för Serbien och för hela regionen.

- En av de största politiska frågorna här i Serbien och i regionen är att bli accepterad för den du är som människa. Det gör den här festivalen unik. Här talar vi om livet och dansar. Vi pratar om kreativitet och uttrycker oss. Om jag är trygg med mig själv så kan jag sprida det till andra här i Serbien. Vi är omringade av våld här, och som människa har man två val, att mata rädslan eller att sprida kärlek, säger Boban Stojanovic.

Håll utkik för reportage om kultur och feminism på Balkan senare i december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".