Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Musikverket drar ner på öppettider

Publicerat måndag 14 december 2015 kl 13.05
"Vi måste hushålla med resurserna"
(2:16 min)
Musikverket arrangerar också seminarier Foto: Berit Nygren/SR
Musikverket arrangerar också seminarier Foto: Berit Nygren/SR

Arbetsmiljöproblemen på Statens musikverk påverkar nu också direkt allmänheten.

Från och med den 12 januari kommer musik- och teaterbiblioteket att hålla stängt på måndagar, medan visarkivet att ha öppet i tre istället för fyra timmar tisdag till fredag.

Kulturnytt har sökt generaldirektör Stina Westerberg för en kommentar men hennes kommunikationschef hänvisar till arkiv- och bibliotekschefen Dan Lundberg. Lundberg säger att beslutet är fattat i samförstånd mellan ledningen, personalen och skyddsombuden och att det handlar om att hushålla med resurser:

- Ja, det är väl egentligen ganska enkelt: vi har ju begränsade resurser som vi måste hushålla med, som vi ser att vi behöver kunna lägga mer tid på - katalogisering, digitalisering och så vidare - och det här är ett sätt att frigöra personal för att kunna det här, säger Dan Lundberg.

Musikverket bildades för ungefär fem år sedan genom en sammanslagning av flera institutioner som arbetar med kulturarv på musik- och scenkonstområdet. Samtidigt fick den en avdelning som ska fördela bidrag till levande musik i hela landet, men myndigheten är fortfarande inte helt sammansmält, konstaterade Statskontoret i sin första analys som kom i höstas.

Många av verkets anställda upplever en hög arbetsbelastning och sjukskrivningarna och personalomsättningen har ökat, och i november skärpte verkets skyddsombud tonen och krävde att ledningen ska skjuta till mer resurser eller tillfälligt begränsa arbetsuppgifterna på arkiv- och biblioteksavdelningen där problemen är som störst, och beslutet att begränsa öppettiderna välkomnas av huvudskyddsombudet Roger Bergner:

- Som en första åtgärd så räcker det, för att då kommer det att frigöras tid till att göra andra saker, säger Bergner.

Öppettiderna begränsas åtminstone under våren och ska sedan utvärderas, men varken Bergner eller arkiv- och bibliotekschefen Dan Lundberg tror att åtgärden kommer att påverka servicen till allmänheten särskilt mycket. Det kommer många förfrågningar via e-post, säger Lundberg:

- Inte minst för visarkivet så har ju det ökat enormt mycket samtidigt som de fysiska besökarna har minskat enormt mycket, och det är ju så att fortfarande är vi ju väldigt tillgängliga. Det går ju att hela tiden maila oss och vi har kvar våra telefontider och det går ju till exempel att lämna tillbaka böcker. Det kan man ju göra närsomhelst faktiskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".