Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Upphovsrätten harmoniseras

Publicerat torsdag 10 december 2015 kl 13.05
Berit Nygren: "Alla tjänster ska fungera överallt"
(3:16 min)
Netflix är den ledande aktören inom betal-tv på nätet i Sverige. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Netflix är den ledande aktören inom betal-tv på nätet i Sverige. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Det är stora saker på gång när det gäller upphovsrätten i Europa. Igår tillkännagav EU-kommissionen att den vill harmonisera upphovsrätten så att samma regler gäller överallt i unionen, i alla EU-länder.

I vår 1305-sändning idag samtalade programledaren Simon Sarnecki och Kulturnytts Berit Nygren om vad det här betyder.

Simon Sarnecki: Vad handlar det här om?

Berit Nygren: Det handlar om att få igång EU:s inre marknad på internet.

Vad skulle samma upphovsrättsliga regler i alla EU-länder innebära?

Till exempel att vi skulle kunna ha tillgång till samma online-tjänster var vi än befinner oss i unionen. Det kan vara musik, i form av exempelvis Spotify, film i form av Viasat, HBO och Netflix och e-bok-tjänster - ja, alla digitala tjänster som man har hemma.

Vilka spontana reaktioner har du tagit del av?

Viasat till exempel som har en stor del av sina kunder i Norden, ser enligt TT inga problem med förslaget, och vilken tjänst skulle inte vilja att deras kunder inte kunde ta med sig deras tjänster varsomhelst i Europa ..?

Jag kan också tillägga att EU-kommissionen flaggar för ett bättre konsumentskydd på unionsnivå för varor som köpts online, spel till exempel, men sedan finns det förstås också kritiker. Det är till exempel bolag som säljer sändningsrättigheter inom sporten där nationsgränserna är helt avgörande, men på den här punkten säger de ansvariga EU-kommissionärerna att de inte vill ändra på något som fungerar och att de inte vill tvinga fram alleuropeiska licenser.

Vad säger då kulturskaparnas företrädare?

Ja, i den svenska paraplyorganisation Klys är de positiva. De tror att en mer gränsöverskridande digital kultur- och mediemarknad i Europa kommer att skapa fler jobb för kulturskapare. Det säger Klys' verksamhetschef Ulrica Källén:

- Och vi välkomnar samtidigt att EU säger sig vilja stärka den kulturella mångfalden och ge kulturskaparna ett bättre skydd och skäliga ersättningar, säger Källén.

Däremot är Klys skeptiskt till en total harmonisering av upphovsrätten:

- Vi förespråkar istället försiktighet från EU-kommissionens sida på det här området och menar att en harmonisering på upphovsrättens område bör bara ske där det är nödvändigt för att den inre marknaden ska fungera, eller möjligtvis för att skapa bättre balans mellan parterna på den upphovsrättsliga avtalsmarknaden. Där kan EU åstadkomma en hel del.

Bland annat skulle EU kunna rekommendera medlemsstaterna att införa lagar som stödjer upphovspersoner och utövare när de träffar avtal, fortsätter Källén.

- Alltså mer skyddsregler, tvingande skyddsregler för att få till stånd ett schysst avtal, en schysst fördelning av ersättningar redan från början. Det kan ju handla till exempel om Spotifyersättningar där vi har väldigt dålig insyn i hur mellan skivbolag och artister. EU kan också lämna rekommendationer kring transparens och öppenhet, alltså se till att insynen i intäktsfördelningen blir tydligare.

Skarpa förslag om det här ska EU-kommissionen lägga fram under nästa år, men nu har de ansvariga kommissionärerna lagt fram vad de kallar "en aptitretare".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".