Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Poesi effektivt verktyg för att motverka jihadismen

Publicerat fredag 11 december 2015 kl 06.15
"I Arabvärlden ses inte poesi som en elitistisk konstform"
(2:53 min)
Islamiska statens anhängare i Syrien. Foto: TT Nyhetsbyrån
Endamên vê torê li hemû deverên Swêdê hene, û wan çend kes qanî kirine ku nekevin nava Daişê. Wêne: TT Nyhetsbyrån.

Militanta islamister använder sig av dikter och lovsånger för att vinna slaget om själ och hjärta i Mellanöstern. Det menar Elisabeth Kendall vid Oxforduniversitetet. Hon har studerat jihadistpoesi och fastslår att dikter är ett underskattat men effektivt medel för motpropaganda.

I ett videoklipp på nätet syns en grupp jihadister slappna av i skuggan av en betongbyggnad. De sitter i en cirkel. Bredvid sig har de sina vapen: kalashnikovs och raketkastare. Och de sjunger verser som handlar om att förnedra fienden.

Enligt Elisabeth Kendall, forskardocent i arabiska och islamiska studier vid Oxforduniversitetet, ägnar jihadister en hel del tid åt att just skriva och recitera poesi. Dikterna handlar oftast om att sörja eller hylla martyrer och om att göra narr av fienden.

– I Arabvärlden ses inte poesi som en elitistisk konstform, berättar Elisabeth Kendall.

På TV visas Idol-liknande poesitävlingar och i en artikel i tidningen Axess beskrev Elisabeth Kendall nyligen en enkät som hon utfört i Jemen och som visade att 74 procent av landets stammedlemmar tycker att poesi spelar en "viktig" eller "mycket viktig" roll i deras vardagsliv.

Det här är något som jihadister tar vara på, menar Bernard Haykel, professor vid Princeton-universitetet och specialist på främre orienten. Han förklarar att propagandafilmer med halshuggningar och militära frammarscher - de görs för att sprida skräck bland västerlänningar medan poesi är en del av den interna propagandan.

– Och de här poemen används väldigt effektivt i rekryteringen och för att hålla samman rörelsen och föra den framåt, säger Bernard Haykel.

Både Elisabeth Kendall och Bernard Haykel menar att de som försöker motverka jihadismen inte insett hur pass viktig poesin faktiskt är. Och att dikter kan vara verktyg för motpropaganda - så länge de kommer inifrån Arabvärlden.

– Det här är inte något jag skulle rekommendera att våra underrättelsetjänster skriver, säger Elisabeth Kendall. 

Poesin kan inte fejkas utan måste vara autentisk. Däremot kan man stötta alternativ arabisk poesi som till exempel kan handla om projekt som finansierats av västerländska organisationer, föreslår Elisabeth Kendall.

– Poesi som handlar om fred, enhet, som berättar om samarbetsprojekt som finansieras av västerländska biståndspengar, det handlar om att göra det till allmängods, säger Elisabeth Kendall, forskare i Oxford.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".