Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Årskrönika: Kulturpolitiken som kom av sig litet

Publicerat måndag 4 januari 2016 kl 13.05
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Foto: Tomas Oneborg/TT
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Foto: Tomas Oneborg/TT

2015 var ju den rödgröna regeringens första riktiga år vid makten, men den hade nog önskat sig en bättre start. Dess politik kom av sig litet, konstaterar Kulturnytts Berit Nygren i sin årskrönika om kulturpolitiken.

Kulturnytts årskrönikor. Här hittar ni alla tidigare inslag

Som nytillträdd föreslog regeringen några hundra miljoner kronor till Kulturskolan, en kultursatsning på miljonprogramsområdena och fri entré igen på ett antal statliga muséer, bland annat, men sedan vet vi vad som hände. Det parlamentariska läget gjorde att regeringen inte fick igenom sina förslag i riksdagen utan tvingades inleda året med att det var den borgerliga alliansens budget som gällde. Där hade regionernas kultursamverkansmodell förlorat 15 miljoner kr, men det förde regeringen tillbaka då den kunde börja lägga fram sina förslag igen, med den så kallade decemberöverenskommelsen i ryggen.

Då utvidgades också Skapande skola till förskolan och Kungliga biblioteket fick i uppdrag att ta fram en nationell biblioteksstrategi, och sedan fortsatte regeringen att ta ett större statligt grepp på framför allt två områden:

Det första var Kulturskolan. Regeringen tillsatte en utredning om hur Kulturskolan ska bli tillgänglig för fler, och anslog sedan de första 100 miljoner kronorna med stöd av Vänsterpartiet. Det är pengar som 2016 ska stimulera kvalitetshöjande åtgärder, som det heter. Kommuner som vidtar kvalitetshöjande åtgärder ska kunna få ekonomisk hjälp att sänka eller bibehålla sina kulturskoleavgifter, och så här sade kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke vilken typ av åtgärder det kan handla om:

- Ytterst är det Kulturrådet som kommer att sätta definitionen, men det skulle kunna vara ett brett utbud av lärare, det skulle kunna vara fortbildning av befintliga lärare ...

... och det skulle kunna vara att ta in fler elever, fortsatte Bah Kuhnke:

- Det är en kvalitetsindikator, eller att kunna erbjuda ett större utbud av kurser och av instrument.

Det andra området där regeringen tog ett större statligt grepp var svensk film. Regeringen meddelade att den skulle ta ett helhetsansvar för filmpolitiken, att den skulle säga upp det nuvarande drygt 50 år gamla filmavtalet och täcka upp för de pengar som i och med det skulle försvinna från filmindustrins sida. Regeringens siffror ifrågasattes först bland annat av Svenska filminstitutet, men sedan kom också SFI fram till att svensk filmproduktion skulle få oförändrat med pengar 2017.

Sedan klubbades också förslaget om fri entré på 17 statliga muséer, men vart hade då kultursatsningen på miljonprogramsområdena tagit vägen? Jo, det kom tillbaka i höstas fast bantat. Nu handlar det om 130 miljoner kr, och uppdraget har breddats till att öka den demokratiska delaktigheten i områden där valdeltagandet är lågt.

Alice Bah Kuhnke anammade devisen "mer kultur till fler", men vad betyder det egentligen? Det frågade sig bland andra Sydsvenskans kulturskribent Per Svensson då Bah Kuhnke hade suttit ett år på ministerposten.

- Det man kan se är att det är att det är väldigt mycket om kvantitet, alltså det handlar om att sprida kultur. Det är ett egenvärde i att så många som möjligt får ta del av kultur. Det kan man ju tycka men då måste man ju också definiera vad man menar med kultur, varför är det bra med kultur och vilken sorts kultur handlar det om och så vidare. Alltså detta att bara att "ju mer, ju bättre" så att säga - det tycker jag är ett alldeles för vagt kulturpolitiskt mål, sade Svensson.

Svensson och andra undrade över Bah Kuhnkes ideologiska förankring, och så här svarade hon Kulturnytts Simon Sarnecki:

- Jag är ju miljöpartist men jag är ett statsråd i en regering med en socialdemokratisk statsminister och där vi utgår ifrån en överenskommelse som våra partier slöt inför att vi bildade regering, och i den överenskommelsen så har jag ju med mig det som vi gick till val på som miljöparti, och då handlar det om mer kultur till fler. Det handlar om biblioteken, om kulturskolan, om kulturarbetares villkor, sade Bah Kuhnke.

Men de sakerna är ju inte någon ideologi egentligen. Har du någon sådan ideologisk botten? Vad du vill med kulturpolitiken?

- Ja, jag är miljöpartist och det som genomsyrar hela vår politik handlar ju om hur vi skapar en hållbart samhälle och där spelar ju kulturpolitiken en stor roll, svarade Alice Bah Kuhnke.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".