Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kulturnytts serie om kultur och kvinnor på Balkan

Webbtidning av och med kvinnor i Kroatien utmanar katolska kyrkan

Publicerat fredag 8 januari 2016 kl 06.00
"Vi förändrar när vi skriver, när vi kallar saker vid dess rätta namn"
(2:38 min)
Redaktionen webbtidningen Libella: Anna Bacus, Svetlana Knezevic. Bild: Maria Georgieva/SR
1 av 2
Redaktionen webbtidningen Libella: Anna Bacus, Svetlana Knezevic. Bild: Maria Georgieva/SR
Belgrad. December 2015. Bild: Maria Georgieva/SR
2 av 2
Belgrad. December 2015. Bild: Maria Georgieva/SR

Den tredje och sista delen i Kulturnytts serie om kultur och feminism på Balkan möter vi webbtidningen Libellas redaktion - unga publicister från Kroatien som vill föra ut frågor som är viktiga för kvinnor på nya plattformar - och utmana den katolska kyrkan. Hör röster från Kroatien om yttrandefrihet.

Del 1 och 2 i serien hittar du längst ned i artikeln

Runt ett bord på kulturcentret Kulturni Centar Grad i Belgrad sitter tre unga kvinnor och kedjeröker. De är redaktörer för den kroatiska webbtidningen Libella som de beskriver som en ovanlig plattform för unga kvinnor på hela Balkan.

Tidningen görs av och med unga kvinnor som vill diskutera sex, demokratifrågor och kultur.

- Vårt huvudfokus handlar om att skapa en plattform för röster som vill delta mer i det civila samhället, säger Anna Bacus, en av Libellas redaktionsmedlemmar.

De unga tjejerna vill fånga upp frågor som vanligtvis inte diskuteras i medier på Balkan. Och de är här på Kulturfestivalen Befem för att söka nya skribenter till tidningen..

- Vi använder sociala medier och har ny kunskap som den äldre generationen inte känner till, säger Svetlana Knezevic, också redaktionsmedlem i Libella.

Runt bordet diskuterar redaktörerna kulturlivet, den katolska kyrkan och arbetsmarknaden i Kroatien, som de menar diskriminerar unga kvinnor i landet.

- Kristendomen har ett fast grepp om det civila samhället och en stor del av det civila samhället i Kroatien finansieras av den katolska kyrkan, säger Anna Bacus.

För redaktörerna handlar feminism både om att bryta mot normer, om kultur och yttrandefrihet.

Med webbtidningen vill de introducera läsare för andra perspektiv.

- Vi vill inte bara kritisera hur etablerade medier rapporterar. Man kan skriva om en bilkrasch utifrån ett feministiskt perspektiv till exempel, säger Anna Bacus.

- Vi förändrar när vi skriver, när vi kallar saker vid dess rätta namn. Det handlar om skrivandets makt. Att vi tar tolkningsföreträdet i våra egna händer. Då kan ingen säga emot. säger Svetlana Knezevic.

- That's it, säger Anna Bacus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".