Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Malmö

Petra Brylander ny chef för Uppsala stadsteater

Publicerat onsdag 13 januari 2016 kl 14.19
"Jag har sträckt, provat och utmanat publiken och lokalerna till max"
(4:45 min)
Petra Brylander, vd för Malmö Stadsteater. Foto: Sandra Svensson/Sveriges Radio
Petra Brylander, vd för Malmö stadsteater. Foto: Sandra Svensson/Sveriges Radio

Chefen för Malmö stadsteater, Petra Brylander, slutar och blir ny chef för Uppsala stadsteater efter Linus Tunström

– Jag har hört till den här teatern i 15 år, nu har jag möjligheten att flytta till en annan stad. Det är utmanande och spännande.

Petra Brylander började som skådis på Malmö stadsteater, där hon sedan blev chef 2007. Fram till 2014 delade hon chefskapet med Jesper Larsson, och därefter har hon lett teatern ensam. Nu lämnar hon en stadsteater för att bli chef för en annan som nästan är exakt lika stor.

– På ytan är det ju så. Men det är ju två helt olika städer. Uppsala är en universitetsstad som ligger från pendlingsavstånd till Stockholm, och Malmö är regionens huvudstad. Mycket i den lokala förankringen som vi jobbat med här är helt annorlunda i Uppsala. Dessutom har Uppsala ingen dansteater och ingen opera, så det stället kanske ställer krav på deras stadsteater att omfamna fler konstarter.

Du ser större möjligheter att göra musikaler och dansföreställningar?
– Ja, absolut.

Du har suttit sedan 2007, har du suttit för länge?
- Nej, jag tycker inte det. Jag tycker att åren gått blixtsnabbt och vi har jobbat hårt med att utveckla teatern. Men jag tycker att man ska byta ledarskap på en konstnärlig institution, det tror jag alla håller med om.

Har kreativiteten tagit slut nu?
– Nej, kreativiteten tar inte slut, men jag tycker att jag har sträckt, prövat och utmanat publiken, ensemblen, scenerna och lokalerna till max. Det har jag kunnat göra till 2018, men sen hade jag inte fortsatt. Då hade det gått elva år och då hade det absolut varit dags att byta.

Petra Brylander säger att hon tidigare i sin fantasi har tänkt att när hon slutar som chef så skulle hon kunna gå tillbaka och vara skådespelare i ensemblen igen. Men insett att det inte skulle gå.

– Man kan ju inte ha den gamla chefen i loge-korridoren när den nya chefen ska sitta här.

En av de saker som du föresatte dig när du började var att starta Unga teatern. Det har du också gjort, men inte till närmelsevis med de resurser som ni hoppades på. Slutar du inte med oförrättat värv?

– Som chef är man alltid ivrig och vill att allt ska hända med en gång. Jag tycker ändå att vi kommit väldigt långt med Unga teatern, och jag är glad att vi fått så mycket stöd av Malmö stad att starta och den har gett eftertryck redan. Jag hoppas och förväntar mig att min efterträdare tar över stafettpinnen och fortsätter jobba.

Petra Brylander slutar till sommaren, men repertoaren för nästa säsong 2016/2017 har hon redan planerat. Styrelsen inleder nu rekryteringen av hennes efterträdare. Själv har hon inga åsikter om vilken typ av person det bör vara. Däremot tycker hon att det går alldeles utmärkt att leda teatern på en person, vilket ju hon gjort sedan 2014 då Jesper Larsson slutade.

– Jag har haft möjlighet att göra om organisationen och vi har rekryterat en ny producent. Det är ingenting här som får mig att längta bort.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".