Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Politikerna förtydligar

Ingen nedläggning, men utredning av Lunds konsthall

Publicerat torsdag 14 januari 2016 kl 07.00
"Handlar om att förändra för att göra konsthallen tillgänglig för fler grupper"
(4:32 min)
Lunds konsthall. Foto: Wikimedia commons
Lunds konsthall. Foto: Wikimedia commons

Lunds kultur och fritidsnämnd gör en pudel och utesluter möjligheten att konsthallen läggs ner, för att sen återuppstå i annan form. Det säger nu kultur och fritidsnämndens socialdemokratiske ordförande Joakim Friberg. Däremot ska konsthallen utredas av extern konsult.

I ett förslag till nytt utredningsuppdrag, som ska behandlas på kultur och fritidsnämndens sammanträde i nästa vecka, kommer nämnden precisera exakt vad den vill ha utrett. Men enligt ordföranden Joakim Friberg kommer alternativet "nedläggning av befintlig verksamhet för att ge plats åt en förnyad" vara borta.

– Ja det är det, eftersom det inte speglade hur vi hade tänkt med verksamheten. Det hela handlar om att vi vill kunna förändra verksamheten för att kunna göra den tillgänglig för fler grupper, säger han.

Det har varit några stormiga veckor för kulturpolitikerna, sedan nämnden i december beslutade att uppdra förvaltningen att göra en tidsplan för en rekonstruktion av konsthallen, med syfte att "förändra och modernisera verksamheten" som det uttrycktes. Där stod också att en rekonstruktion kan innebära en nedläggning av befintlig verksamhet för att ge plats åt en förnyad.

Nu ersätter man det med ett utredningsuppdrag som ska titta på hur konsthallen kan nå fler målgrupper. Utredningen ska inte fokusera på utställningarnas innehåll, lyder det i utkastet till uppdrag. Men den ska undersöka möjligheterna till samverkan med andra kommunala verksamheter och även externa som tex restaurang och cafe. Utredaren ska också titta på konsthallens "styrkor och svagheter, samt eventuella hot och outnyttjade möjligheter".

Grunden för utredningen är att kultur och fritidsförvaltningen, där konsthallen ingår, i framtiden måste spara pengar.

- Det blir dyrare att genomföra utställningar och vi ser hur vi kommer få effektiviserings och besparingskrav framöver, säger Friberg

Men varför lägger ni inte bara ut sparting på konsthallen, och stryker utredningen som tittar på frågan om sänkta trösklar och styrkor respektive svagheter i konsthallens verksamhet?

- Den budgeten vi har för konsthallen är liten och det blir svårt att hålla den utställningsnivån man har idag på fyra utställningar om året om budgeten skärs ner ytterligare. Och här handlar det om att se om man kan samverka mellan olika delar i förvaltningen, så att vi fortfarande kan ha en bra konsthall, men med en krympande ekonomi.

Ni skriver att utredaren ska identifiera den nuvarande verksamhetens styrkor, svagheter samt eventuella hot och outnyttjade möjligheter, hur kan det göras utan att lägga sig i utställningarnas innehåll?

- Det är något jag överlåter till utredaren. Det är klart att om man utreder och ser hur en verksamhet kan utvecklas, så måste man ju titta på de här faktorerna. Men syftet med utredningen har inte något med själva utställningarna att göra, vad det är man ställer ut, säger Joakim Friberg.

David Richter

 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".