Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Baker Karim: "Jag gick över gränsen"

Publicerat fredag 15 januari 2016 kl 16.05
Anna Serner, VD, SFI: "Väldigt olämpligt och olyckligt uttalat"
(2:31 min)
Långfilmskonsulenten Baker Karim. Bild: Karin Alfredsson/Pressbild SFI
1 av 2
Långfilmskonsulenten Baker Karim. Bild: Karin Alfredsson/Pressbild SFI
Anna Serner, vd Svenska filminstitutet. Foto: Henrik Montgomery/TT.
2 av 2
Anna Serner, vd Svenska filminstitutet. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Svenska Filminsitutets långfilmskonsulent Baker Karim är i blåsväder efter att ha uttalat sig kränkande mot lektorn i etik och författaren Ann Heberlein, efter hennes uttalanden om kulturella skillnader.

De misstänkta sexuella övergreppen på kvinnor i Tyskland och i flera svenska städer fortsätter att väcka debatt.

Lektorn i etik, författaren Ann Heberlein, kritiserade i veckan, i ett inlägg på sin Facebooksida, skribenter och debattörer som hon menar drar sig från att blanda in kultur i debatten om de misstänkta sexuella övergreppen på kvinnor i Tyskland och i flera svenska städer.

Inlägget byggdes ut till en debattartikel i Expressen, och i Studio Ett i onsdags utvecklade Heberlein sitt resonemang, och kopplade sexuella övergrepp till kulturella skillnader och patriarkala samhällen.

Baker Karim, som är långfilmskonsulent på Svenska Filminsitutet (SFI), var snabb med att reagera på det Ann Heberlein sa i Studio Ett.

I ett Facebookinlägg på sin egen sida menade han att Heberleins resonemang om kulturella skillnader stämplar människor på flykt. Och skrev: "Någon borde medicinera henne."

Ann Heberlin har öppet berättat om sin bipolära sjukdom, en av de vanligaste psykiska sjukdomarna, bland annat i en programserie i Sveriges Television.

När Kulturnytt når Baker Karim via telefon vill han inte kommentera det han skrev i radio. Men han säger att han tar tillbaka det, och Kulturnytt får citera honom:

"Jag gick över gränsen i en diskussion på Facebook. Det var ett konstigt påhopp på Ann Heberlein. Jag upplevde hennes uttalanden som kränkande, hon stämplade en kollektiv grupp som kommer hit och jag reagerade i affekt." Det säger Baker Karim till Kulturnytt. 

Många har reagerat på hans skrivelser på Facebook, bland annat personer i filmbranschen. En känd filmproducent frågade Baker Karim på Facebook om han "kan skilja på sak och person".

Vad kan egentligen en person i hans position uttala i offentligheten? Kulturnytt kontaktade Anna Serner, VD för Svenska Filminsitutet, och hon kommenterar Baker Karims uttalanden så här:

- Det här var ju väldigt olämpligt uttalat och olyckligt. Han har gått ut med en offentlig ursäkt. Han förstår nu hur fel det blev, på det sättet hoppas jag att han har lärt sig någonting. Det här är ett debattklimat som är väldigt känsligt. Man ska välja sina ord när man har en offentlig position.

Anna Serner säger att SFI tidigare har pratat med hela personalen om vad som är lämpligt att säga och vad man får uttrycka i ett socialt medium som Facebook.

Nu har Baker Karim tagit bort inlägget på Facebook om att Ann Heberlein borde medicineras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".