Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Maria Georgieva: Arrivederci, Ettore Scola!

Publicerat onsdag 20 januari 2016 kl 12.11
"Ettore Scolas filmer sprakade av humor och vemod"
(2:46 min)
Ettore Scola, Foto: Antonio Calanni/TT
Ettore Scola, Foto: Antonio Calanni/TT

Den siste italienske filmmästaren, Ettore Scola, är död. Kulturnytts Maria Georgieva minns en socialt medveten regissör som skildrade enskilda människor i ljuset av Italiens turbulenta politiska utveckling i verk som ofta innehöll en stor portion humor och vemod.

Mikael Timm i P1 Kultur: "Ettore Scola gjorde italiensk film modern"

Under mer än tre decennier var Ettore Scola en av de största inom italiensk film. Han började i den italienska filmindustrin som manusförfattare 1953 och regisserade sin första film "Låt oss tala om kvinnan" i 1964. 

I Ettore Scolas filmer växte både tid och rum, och man lärde sig alltid något om världen utanför, något som hade en alldeles särskild betydelse i hans berättande.

Han kunde berätta om den italienska vardagen och mejslade fram en träffsäker realism, som sprakade av både humor och vemod.

Ettore Scolas filmer kretsar också kring hur den politiska utvecklingen påverkar människor. Bland hans mest uppmärksammade filmer kan nämnas "En alldeles särskild dag", från 1977, med de italienska superstjärnorna Marcello Mastroianni och Sophia Loren i huvudrollerna.

Om ett ovanligt möte mellan två grannar, en hemmafru och förföljd radiojournalist, som också är homosexuell, som utspelar sig en dag i maj 1938 då en viss Adolf Hitler besökte Italiens fascistiske ledare Benito Mussolini i Italiens huvudstad Rom.

Hela stan deltog i en parad för att fira att Hitler anländer till toppmötet med Mussolini, men Ettore Scola fokuserar på att berätta om två vanliga människor som stannade hemma från paraden, medan fascismens grepp om Europa tilltar.

Karaktärernas närvaro, vänskap och längtan efter sinnesro är magisk. Filmen kanske är det bästa som Loren och Mastroianni någonsin gjort ihop.

"En alldeles särskild dag" nominerades till en Oscar 1978 för bästa icke-engelskspråkiga film, Guldpalmen i Cannes och vann en Golden Globe samma år.

Ettore Scola var också aktiv i det italienska kommunistpartiet och var under en tid kulturminister i en skuggregering.

Filmen "Vi som älskade varann så mycket" anses av filmkritikerkåren vara en av världens bästa filmer. Den kom 1974 och handlar om tre män som förälskar sig i samma kvinna.

Gianni, Nicola och Antonio blir nära vänner 1944. Filmen handlar om hur deras liv förändras under flera decennier. Den sammanflätas med Italiens turbulenta politiska historia, och visar hur Ettore Scola använder sin sociala medvetenhet och politiska patos i sitt filmskapande.

En film jag tycker är extra värd att nämna är en satir som utspelar sig i Roms smutsiga kåkstäder, som innehåller en stor portion samhällskritik, är filmen "Fula, skitiga och elaka", från 1976, där fyra generationer bor under samma tak.

Han har också på senare år kritiserat Silvio Berlusconis högerregering och hårdföra mediepolitik. 

Ettore Scola avled på en hjärtklinik i Rom, efter att han legat i koma sen i söndags. Han blev 84 år gammal.

Arrividerci, Ettore Scola.

Filmografi som regissör (urval) 

  • 1964 – Lättsinne till tusen
  • 1964 – En miljon dollar i baksätet
  • 1970 – Kärleksflugan
  • 1974 – Vi som älskade varann så mycket
  • 1976 – Fula, skitiga och elaka
  • 1977 – En alldeles särskild dag
  • 1980 – Terrassen
  • 1981 – Kärlekspassionen
  • 1982 – Natten i Varennes
  • 1986 – Familjen
  • 1989 – Splendor - drömmarnas hus
  • 1989 – Hur mycket är tiden?
  • 1991 – Il viaggio di Capitan Fracassa
  • 1993 – Mario, Maria & Mario
  • 1995 – Signora Ananas
  • 1998 – Serverat!
  • 2001 – Ärkefiender
  • 2003 – Gente di Roma
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".