Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Knutte Wester gör bronsskulpturer av barn på barnhem

Publicerat onsdag 2 mars 2016 kl 13.00
Recension av Knutte Westers nya utställning i Boden
(2:17 min)
Detaljbild av Knutte Westers "Monument without home". FOTO: ALEXANDRA ELLIS (BILDEN ÄR BESKUREN)
Detaljbild av Knutte Westers "Monument without home". FOTO: ALEXANDRA ELLIS (BILDEN ÄR BESKUREN)

Vad händer med någon som ständigt tvingas flytta från plats till plats? Konstnären Knutte Wester skildrar i sin nya utställning barn på flykt, hem och härbärgen.

När jag kommer in salarna på Havremagasinet i Boden möter jag bronsskulpturen av en pojke med en fotboll under armen. Han står ensam mellan magasinets gamla träpelare i verket Jag kan vara med i vilket lag som helst. Pojken som Knutte Wester kallar för "S" har växt upp på flyktingförläggningar och drömmer som många andra pojkar om att bli fotbollsproffs.

Barnen Knutte Wester träffar bor på barnhem i Lettland, lever som gömda flyktingar eller kringflackande liv mellan härbärgen i USA. Det här är barn som befinner sig i samhällets utkant.

Knutte Wester använder sig av skulptur, fotografi, måleri och film för att ge gestalt åt sina möten.

Han jobbar nästan dokumentärt då han filmar processen hur han skapar konsten i workshops tillsammans med barnen.

De gjuter av och förevigar på så sätt i bronsskulpturerna det flyktiga i deras möten.

Rotlösheten och otryggheten tar form i Knutte Westers konst, då han borrar i frågor om uppbrott och att sakna socialt sammanhang.

Särskilt tydlig blir den bristen i videon till verket Monument without a home, där ett barn visar upp sitt tillfälliga boende, visar kamraternas sängar och berättar att "det där Lianas och Intas rum".

Orden skaver och berör mig när jag vet att de bara har en tillfällig hamn i ett flerbäddsrum på barnhemmet - att de när som helst kan flyttas någon annanstans.

Till ett nytt barnhem eller en familj som vill ta hand om dem.

I Westers konst ges barnen som samhället skuffat undan en plats och en röst som på ett lågmält sätt lyfter fram deras berättelser utan att skriva någon på näsan.

I bruket av den konsthistoriskt tyngda bronsskulpturen som uttrycksform skapar han också en slags tidlöst dokument över dem - och det samhälle som inte förmår att värna de svagaste.

Ja, frågorna om utanförskap och rotlöshet är ständigt närvarande i Knutte Westers utställning.

Och de vackra, drivet gjorda skulpturerna av och med barnen blir till en gnagande påminnelse om vårt samhälles brister.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".