Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stöd för tydligare regler kring statliga konstinköp

Uppdaterat måndag 18 april 2016 kl 16.53
Publicerat tisdag 19 april 2016 kl 05.35
KRO: ”Hoppas att staten ska gå före”
(2:11 min)
Konst i Stockholms tunnelbana.
Konst i Stockholms tunnelbana. Foto: Henrik Montgomery/TT

När det byggs i offentlig regi ska en procent av budgeten gå till konstinköp. Men det är en rekommendation som inte alltid följs. En majoritet av riksdagspartierna vill nu förtydliga regelverket.

Enprocentregeln för konstnärlig gestaltning är en ekonomisk princip som anger att en procent av kostnaden vid offentligt finansierad ny-, om- och tillbyggnad ska avsättas för konst. I dagsläget tillämpas regeln av en majoritet av landets kommuner och av nästan samtliga landsting och regioner. Men hur det görs varierar kraftigt och något bindande regelverk finns inte.

Katarina Jönsson Norling, ordförande för Konstnärernas Riksorganisation (KRO), efterlyser tydligare bestämmelser.

– I grund och botten är det en bra regel. Den genererar mycket intressanta konstnärliga gestaltningar och har gjort så genom åren. Men det man ser är att det saknas regelverk på statliga myndigheter, verk och bolag och det gör att den inte alltid tillämpas så som den borde.

Men nu finns det stöd bland en majoritet av riksdagspartierna för att tydliggöra regeln om hur mycket pengar som ska gå till konstinköp vid offentligt finansierade byggen, enligt en enkät som KRO offentliggjorde i förra veckan.

Katarina Jönsson Norling hoppas på en förändring av regeln nu när kulturministern tänker ta fram en nationell handlingsplan för bild- och formkonstområdet.

– Vi hoppas nu att staten ska gå före och skapa ett tydligt direktiv eller en lag och även kanske stimulanspaket till kommuner, regioner och landsting, säger hon.

Redan för tre år sedan rekommenderade Konstnärsnämnden i en rapport att man skulle ta fram ett tydligare regelverk, till exempel i form av ett statligt direktiv som skulle kunna inspirera tillämpandet av enprocentregeln även i kommuner och landsting. I grund och botten handlar rekommendationen om ett fortsatt värnande om den offentliga konsten, menar Bitte Jarl på Konstnärsnämnden som utredde frågan.

– Vi behöver ju fungerande samhällsmiljöer och då är konsten en naturlig del. Det är den största konstutställningen vi har i landet, den är tillgänglig för alla, den påverkar människor, och det är en motvikt till framför allt det kommersiella. Så det är väldigt viktigt att värna om det här, tycker vi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".