Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"I förlängningen handlar Google Books om artificiell intelligens"

Uppdaterat onsdag 20 april 2016 kl 14.30
Publicerat tisdag 19 april 2016 kl 06.21
P1 Kultur: Mattias Berg samtalar med programledaren Roger Wilson om Google Books
(5:52 min)
Foto: SCANPIX

Häromdagen gav USA:s högsta domstol Google rätt att visa utdrag ur sina 20 miljoner inskannade böcker. Men vad betyder domen - nu och framöver?

Fler inslag om Google Books längst ned i artikeln

USA:s högsta domstol har nu satt punkt i en mer än 10-årig rättstvist mellan Google och de rättighetsinnehavare som vänt sig emot företagets inscanning av världslitteraturen, i projektet Google Books.

Högsta Domstolen valde att inte ta upp fallet, vilket betyder att den tidigare domen från i oktober, då en apellationsdomstol slog fast att projektet inte strider mot upphovsrätten, gäller.

– Jag tror att Google kommer att bli mer effektiva i sin strävan att bli insamlare av kunskap från hela världen. Vilka konsekvenser det får kan man bara spekulera kring, säger forskaren Alexandra Borg vid Uppsala universitet.

– Förusättningarna att bli ett av världens mest inflytelserika företag är nu jättegoda. Google har hela tiden framhållit sig som världsförbättrare genom att scanna in det här upphovsrättsskyddade materialet. Men man kan fråga sig på vems bekostnad. Förra året gjorde Google en vinst på 75 miljarder dollar, så att man inte betalar ut ersättning till upphovspersonerna kan ju ses som ganska girigt.

Alexandra Borg ser målet kring Google Books som intressant därför för att det handlar mer om makt över information än om själva litteraturen i sig. Åtminstone för Googles del. Samtidigt finns det många exempel på författare som dragit nytta av att deras material finns tillgängligt på Google Books eftersom de annars kanske skulle få betydligt färre läsare.

Hon tror också att domen kan få oss att tänka om när det gäller upphovsrätten.

– Upphovsrätten kom ju till för material som var tryckt, och när texter blir digitala så blir de böjliga och data på ett annat sätt än tidigare. Om man ska hårddra det, så är en bok för Google en databas. De är inte intresserade av att sprida litteratur till mänskligheten, de är intresserade av att ackumulera den hårddata som en bok innehåller, för sitt eget syfte, säger Alexandra Borg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".