Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Roxane Gay romandebuterar om 13 dagar i helvetet

Publicerat tisdag 26 april 2016 kl 08.00
Jenny Aschenbrenner om Roxane Gays I vilt tillstånd
(2:38 min)
Roxane Gay
Foto: Jay Grabiec

Roxane Gay är en amerikansk författare och skribent med rötter på Haiti. Hon har redan gjort succé med sina många krönikör om feminism och rasism som givits ut i samlingsvolymen Bad Feminist. I sin debut som romanförfattare skildrar hon en brutal sida av sina föräldrars hemland Haiti. Jenny Aschenbrenner har läst I vilt tillstånd i översättning av Niclas Nilsson.

Glödande cigaretter som trycks mot insidan av låren, där huden är som tunnast.

Man efter man efter man. Övergrepp efter övergrepp. En bur där inget hopp finns, bara väntan, nedräkningen, till nästa våldtäkt.

Det finns partier i Roxane Gays roman som inte lämnar mig, som dyker upp i drömmarna

Det är så rakt på brutalt, hon håller sina läsare fångna i över 200 sidor tillsammans med sin huvudperson Mireille, hon väjer aldrig med blicken, allt det som Mireille utstår ska beskrivas.

Hon är en amerikansk jurist på besök i sina föräldrars hemland Haiti, de har flyttat tillbaka till Port au Prince efter att ha skapat sig en förmögenhet i det USA som gav dem möjligheter men aldrig erkännande.

Nu bor de bakom höga murar, skyddade av beväpnade vakter, för att undvika den brutalitet som skriande nöd fött fram i det haitiska samhället. Det hjälper inte. Mireille och hennes man Michael och deras lille pojke Christophe attackeras precis utanför de där murarna och kidnapparna tar med sig Mirellie, för att kräva en miljon dollar i lösensumma av hennes far.

Men han betalar inte, vill inte ge efter för deras utpressning. Och kindapparna straffar Mireille, inleder den serie våldtäkter och tortyr som ska fylla dagar och nätter under hennes 13 dygn i fångenskap.

Den fasansfulla tillvaron varvas i Roxane Gays roman med återberättande partier som skildrar hur Mireille och Michael möts, hur deras son Christophe kommer till världen och hur krocken mellan hennes haitiska ursprung och hans vita bondesläkt långsamt mildrats. Små brottstycken av liv som ger relief åt Mireille, gör henne till människa.

Roxane Gay skriver väl, fängslande och detaljerat. Men något ekar lite tomt bakom de mardrömsscener som hon inplanterat på mina näthinnor. Det är ett sorts vittnesmål detta, om än i fiktionens form, om vad som händer med kvinnor när de utsätts för sexuellt våld, vad tortyr gör med människor, hur det är att vara ägd av någon annan.

Men när Mireille till sist slipper ut och allt ska läggas till rätta igen, känns det som att Roxane Gay tar till lite enkla tricks för att nå den plats där hon kan lämna sin huvudperson åt sitt fortsatta liv. Begripligt i och för sig för vem kan egentligen fantisera sig fram till en utväg ur en tortyr så omfattande att den får en människa att säga som Mireille: jag är död, jag finns inte längre. Kanske ska man inte ens försöka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".