Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Facket ställer nya krav när fler filmarbetare anlitar agenter

Publicerat måndag 9 maj 2016 kl 06.30
Facket: "Vi kan inte tvinga en agent till det ena eller det andra"
(1:55 min)
Bo Thulin, agent.
Bo Thulin, agent. Foto: Teresa Kristoffersson/SR

Det blir allt vanligare att svenskar i film- och tv-branschen låter sig företrädas av agenter. Teaterförbundet, som organiserar många filmarbetare, har därför utformat fyra nya krav - och man avråder sina medlemmar från att anlita agenter som inte följer dem.

Ulf Mårtens på Teaterförbundets förhandlingavdelning menar att det är viktigt att de svenska agenterna följer fackets krav.

– Vi kan inte tvinga en agent till det ena eller det andra, utan det är våra käpphästar, vad vi tycker är viktigt för att vi ska kunna ha ett bra samarbete.

Kulturnytt: Vad skulle hända om en agent frångick något av kraven?

– Vi har ju rätt att prata med våra medlemmar om vad vi tycker är viktigt, vi har kontakt med medlemmarna, och vi skulle avråda mot det.

Teaterförbundet avråder alltså sina medlemmar från att anlita agenter som inte går med på förbundets fyra specifika krav: Agenternas klienter måste vara medlemmar i Teaterförbundet, agenterna får inte överta sina klienters upphovsrätt, och agenterna får inte heller anställa sina klienter eller jobba med casting.

Bo Thulin har varit verksam som agent i tre år och tycker att de nya kraven är rimliga. Men samtidigt ifrågasätter han varför agenterna inte skulle kunna få anställa sina klienter om de vill.

– Om man som agent vill ha det upplägget så ser jag inte att det bör vara ett problem. Jag har förstått det som att det är ganska vanligt i utlandet till exempel, och jag tänker att det är upp till varje agent och upp till varje filmarbetare om man vill ha ett sådant upplägg.

På Teaterförbundet menar man att kraven delvis har utformats för att förbundet ska kunna fortsätta förvalta sina medlemmars intressen och upphovsrätt, och enligt Ulf Mårtens skulle det bli svårt om agenterna anställde sina klienter i stället för att fungera som deras företrädare.

I gengäld mot att de går med på fackets krav får agenterna facklig uppbackning.

– De ringer oss tidigt när det dyker upp kanske en konstig filminspelning eller ett konstigt kontrakt. Vi hjälper agenterna att titta på de komplicerade bitarna som har med upphovsrätt och liknande att göra, så att de slipper göra det. De tycker att det är jättebra att man har den här kontakten, och medlemmarna vet om att vi finns där i bakgrunden, säger Ulf Mårtens.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".