Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny avdelning inom polisen utreder kulturarvsbrott

Uppdaterat tisdag 3 maj 2016 kl 06.04
Publicerat tisdag 3 maj 2016 kl 06.04
"Stort mörkertal när det gäller kulturarvsbrott"
(2:13 min)
Polisintendent Maria Ellior ansvarar för att samordna arbetet med kulturarvsbrott på NOA. Foto: Mina Benaissa
Polisintendent Maria Ellior ansvarar för att samordna arbetet med kulturarvsbrott på NOA. Foto: Mina Benaissa

Sedan i mitten av mars arbetar en helt ny grupp inom polisens nationella operativa avdelning, NOA, med att utreda kulturarvsbrott. Det är den första gruppen i sitt slag.

Sammanlagt tre utredare kommer jobba specifikt med brott mot kulturarv i olika former: från fornlämningar som förstörs till handel med internationella föremål.

– Kulturarvsbrott har inte precis varit prioriterade brott. Det är ganska låga straffvärden och kanske i likhet med hur man såg på ekobrott förr i tiden: så är det en brottslighet som inte är riktad mot person utan mot stat och kyrka, så därför har det inte lagts ner nåt större krut, säger Maria Ellior.

I samband med polisens omorganisation såg man behovet av att ge plats åt utredare som koncentrerat kunde ägna sig åt den här typen av brott. Sedan i mitten av mars jobbar nu tre utredare – som ju främst är utredare och inte konstexperter, den kunskapen kommer man i olika former ta in utifrån.

– Får vi till exempel in ett misstänkte stulet föremål eller något som hittats så måste vi givetvis ha hjälp med att bedöma bakgrunden, den kompetensen finns inte inom polisen, säger Maria Ellior.

På gruppens bord kommer kulturarvsbrott med internationell koppling att ligga tillsammans med mycket av det som händer på regional nivå runt om i landet: från kyrkostölder, utförsel av föremål till fornlämningar som förstörs vid skogsavverkning.

– Sannolikt finns det stora mörkertal när det gäller kulturarvsbrott, det är svårt att säga hur stor brottsligheten är, berättar Maria Ellior.

Brottskodningen har varit problem för överblicken menar Maria Ellior. Just nu diskuterar hon tillsammans med Brottförebyggande rådet om ett nytt sätt att koda kulturarvsbrott. I dagsläget kan ett sådant brott falla inom ramen för alla från skadegörelse till stöld, vilket gör att man inte får en sammantagen bild.

Brott mot kulturarv - inte bara här i Sverige utan även internationellt - med tanke på bland annat krigshärdar i världen - står högt upp på agendan idag. Maria Ellior håller delvis med om att frågan lyfts till en högre nivå - men tycker att det finns ytterligare sätt att visa det allvarliga i kulturarvbrotten.

– Den prioritering jag kan se gäller det som handlar om att bekämpa terrorism i de fall det är så att vi får in föremål som säljs på den västerländska marknaden. Men jag ju inte se i straffhänseende att den här frågan blivit prioriterad. Om straffet för ett fornminnesbrott är sex månader, så tycker jag inte att det är prioriterat, säger Maria Ellior.

Du vill se en skärpning av påföljderna då?

-Det är inte min uppgift att ha massa åsikter om straffsatser. Det är riksdagen och regeringens sak. Men som svar på din fråga om det här är prioriterat, så tycker jag att en sån här sak finns med i den bilden, säger Maria Ellior.

Förtydligande: I en tidigare webbtext användes uttrycket skogsskövling istället för skogsavverkning, som är det som egentligen avses i inslaget.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".