Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Publicister protesterar mot Telias samarbete med Facebook

Publicerat tisdag 3 maj 2016 kl 05.28
Emanuel Karlsten: "Problematiskt"
(2:04 min)
Hanna Stjärne vd SVT, Casten Almqvist, vd TV4-gruppen och Cilla Benkö, vd Sveriges Radio är tre av publicister protesterar mot Telias samarbete med Facebook. Foto: TT
Hanna Stjärne, vd SVT, Casten Almqvist, vd TV4-gruppen och Cilla Benkö, vd Sveriges Radio är tre av publicisterna som protesterar mot Telias samarbete med Facebook. Foto: TT

27 tunga mediechefer protesterar i dag mot Telias avtal med sociala medier: "En medveten provokation mot tanken om ett öppet internet".

Läs mer. Hela debattartikeln på Medieormen

Nyligen ingick statliga Telia ett avtal med Facebook som innebär att telebolagets kunder kan fortsätta att surfa gratis på Facebook även när surfpotten är slut. 

I debattartikeln skriver de protesterande publicisterna, från några av Sveriges största mediehus, att Telias nya samarbete med Facebook missgynnar andra medieföretag eftersom det ger den sociala mediejätten en särställning när Telias kunder får surfa kostnadsfritt på Facebook och fem andra utvalda sociala medietjänster, varav tre ägs av Facebook. Kritikerna menar att det är en attack på den nätneutralitet som ska gälla i EU och som innebär att all trafik på internet ska behandlas lika. Affären beskrivs i debattartikeln som ett sätt att "tänja och testa gränserna" för vad telekombolag i Sverige får göra när det gäller att styra innehållet på internet.

Medieexperten Emanuel Karlsten tycker att kritiken är rimlig.

– Verkligen rimlig. Och det är nästan förvånande att Telia vågade lansera den här kampanjen som är ett så tydligt övertramp på nätneutraliteten. Så det är jätteproblematiskt och det är väldigt tacksamt för debatten att de här mediecheferna nu har gått ut och tagit ställning.

Debattartikelns undertecknare uppmanar regering och riksdag att säkra ett öppet internet. Men enligt Emanuel Karlsten är lagstiftning inte den bästa lösningen.

– Jag tycker att det vore synd. Min förhoppning är att de som har gjort det här brottet mot idén om nätneutralitet ska ta tillbaka det.

Från Telias håll anser man inte att samarbetet står i konflikt med nätneutraliteten, eftersom de varken styr eller begränsar användarnas internettrafik utan endast väljer att inte ta betalt för trafik på vissa sociala medietjänster.

– Vi har så klart följt nätneutralitetsutvecklingen nära, och det här erbjudandet är helt i enlighet med den nya regleringen, så den kritiken tycker vi är felaktig helt enkelt, säger Jonas Hasselberg, konsumentchef på Telia.

Han betonar att man gärna utvidgar samarbetet.

– Det finns ingen begränsning eller unik affärsrelation med de här sex utan vi lägger gärna till fler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".