Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tillkämpat krånglig Skiftsovare

Publicerat tisdag 3 maj 2016 kl 09.15
"Jag läser den två gånger, allt försvinner"
(2:32 min)
Dorothee Elmiger vid tiden för sin första roman Inbjudan till den våghalsiga
Dorothee Elmiger vid tiden för sin första roman Inbjudan till den våghalsiga

Skiftsovare heter den schweiziska författaren Dorothee Elmigers andra roman. Hon är född 1985 och hennes första roman Inbjudan till de våghalsiga rönte stor uppmärksamhet. I Skiftsovare möts människor som kanske har något slags samband med varandra i en lägenhet någonstans för att tala: Vilken plats tänker du på?

I trångboddhetens och bostadsbristens samtid är skiftsovare inte någon litterär abstraktion. Vissa tvingas helt enkelt sova i skift med förödande konsekvenser, ständigt outsövda, då alla inte får plats i lägenheten samtidigt.

Dessvärre är Dorothee Elmigers andra roman Skiftsovare alldeles för abstrakt, i sin debut Inbjudan till de våghalsiga lyckades hon blåsa liv i systrarna Stein kvar i ett nedlagt gruvlandskap, vara både gravt poetisk och mäkta konkret samtidigt, med symboltyngda meningar skapa en sorts handbok för arbetet och revolutionerna och havet!

I Skiftsovare finns ingen egentlig plats, en mängd människor har samlats i en lägenhet, eventuellt i Zürich. De går under namn som översättaren, författaren, A L Erika och logistikern. De talar oupphörligen det verkar finnas vissa teman att hålla sig till, som gränsen, sömnen, eller snarare sömnlösheten och fallandet.

Jag tror att Elmiger avser att säga något om vår tid, om de som flyter smärtfritt över gränserna, resenärerna och de som tvingas smyga, flyktingarna, bara för att bli stoppade, bortförda. Om vandrarna.

Men hennes konstruktion är för vag, ibland som läsare stannar jag upp, lyssnar på en monolog som handlar om bin som faller ur den dödes mun, för att sedan irra bort mig i ett talande om vad som tilldrar sig i konsulns trädgård. Visst går det att hoppa över allt framåtskridande, allt som påminner om handling, bara ge vissa kodord här och där, ana att det finns en avhandling någonstans om fallandet och eventuellt inse att några av de som talar i rummet kanske redan har fallit och är döda.

Men Skiftsovare är så tillkämpat krånglig, även de intressanta partierna försvinner, får inte fäste, rinner igenom. Delarna är bättre än helheten, jag läser den två gånger, allt försvinner. Som det står på sidan 114: Författaren hade närmat sig detta problem på ett skenbart planlöst sätt.

Och jag hittar ingen karta alls den här gången.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".