Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Krönika.

Pressfrihet under press i hela världen

Publicerat tisdag 3 maj 2016 kl 12.38
I Helsingfors arrangeras pressfrihetskonferens
(2:38 min)
Irina Bokova, generalsekreterare för UNESCO.
1 av 2
Irina Bokova, generalsekreterare för UNESCO kommer att vara på plats i Helsingfors idag. Foto: Richard Drew
Sveriges Radios korrespondenter Radiokorrespondenter 2015 Thella Johnson (Helsingfors) Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
2 av 2
Sveriges Radios korrespondenter Radiokorrespondenter 2015 Thella Johnson (Helsingfors) Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Idag uppmärksammas kampen för pressfrihet på många håll i världen på den internationella pressfrihetsdagen. Även i de länder som toppar pressfrihetslistorna år efter år finns orsak att påminna om varför den är viktig. Vår korrespondent Thella Johnson rapporterar från förstaplatsens Finland.

Här i Helsingfors ordnas idag och imorgon Unescos stora pressfrihetskonferens med debatter och seminarier om hoten mot den fria journalistiken i världen. Nära åtta hundra journalister har dödats på jobbet under det senaste årtiondet, många av dem när de granskat korruption i sina egna länder, städer och byar.

Att granska till exempel ekonomisk brottslighet eller miljöbrott från ett stort företag ser vi i Norden som en självklar uppgift för journalister. En uppgift som rentav stöds av våra myndigheter och demokratiska instanser med genom till exempel offentlighetsprincipen.

Men i förra veckan fick några journalister på Finlands public servicebolag YLE en påminnelse om att grundlagsskyddet för pressen aldrig kan tas för givet.

Hem i brevlådan till två av de finländska reportrar som arbetat med innehållet i de omfattande Panama-dokumenten, damp det ner ett brev från de finländska skatteverket. Myndigheten krävde att reportrarna skulle lämna ifrån sig sitt material då det behövdes för att utreda eventuella skattebrott begångna av finländare vars namn fanns med i dokumenten. Skulle de inte gå med på det kunde det bli fråga om husrannsakan, både hemma och på redaktionen i TV-huset.

En av reportrarna har tidigare avslöjat finska företags korrupta affärer i Latinamerika, där journalister ofta är långt mer utsatta. Nu berättade hon att hon själv fått varna sina barn för att polisen närsomhelst kunde komma hem till lägenheten i Helsingfors.

Hennes kollegor världen över följer utvecklingen i det finska ärendet som ännu är oviss. YLE har vägrat att gå med på skattemyndighetens krav, som också hade föregåtts av samma krav från finländska ledande politiker, däribland finansministern.

Det material som källan till Panama-läckan ursprungligen lämnade ifrån sig till tyska tidningen Süddeutsche Zeitung är så stort att det är svårt att säkert veta om där finns spår av källan kvar, även om man skulle försöka ta bort dem innan man lämnade över materialet till skatteverket eller polisen.

Även om få tror att det finska skatteverket kan vinna mot YLE i en domstol, så oroar sig många nu för den risk som hela processen skulle innebära för en av de viktigaste principerna som fri journalistik bygger på: källskyddet.

Att allmänheten ska kunna informera om missförhållanden utan att riskera att förlora jobbet, eller sitt liv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".