Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vad händer om Ryssland vinner ESC?

Publicerat måndag 9 maj 2016 kl 06.30
"Litar inte på att EBU kommer att ställa tillräckligt hårda krav"
(2:36 min)
Sergej Lazarev tävlar för Ryssland
1 av 2
Sergej Lazarev tävlar för Ryssland Foto: Henrik Montgomery/TT
Anders Ringqvist, Melodifestivalklubben
2 av 2
Anders Ringqvist, Melodifestivalklubben Foto: Tali da Silva/Sveriges radio

Om storfavoriten Sergey Lazarev segrar, står Ryssland som värd för Eurovision nästa år. Det blir första gången sedan den kritiserade antigaylagen infördes i landet 2013.

Att Ryssland har stor chans att knipa första platsen, är något som sprider stor oro bland de homosexuella schlagerfansen i Sveriges största fanclub Melodifestivalenklubben. Kulturnytts Tali da Silva har träffat Anders Ringqvist som är en av dem.

 - Med de lagar och regler som finns i Ryssland är det väldigt många som är tveksamma till om man verkligen vill lägga tid och pengar på att åka till ett evenemang där man kanske känner sig personligt hotad, säger Anders Ringqvist.

Den ryska antigaylagen som infördes för tre år sedan, förbjuder så kallad propaganda för homosexualitet. Många upplever att lagen mer eller mindre rättfärdigar våld och trakasserier mot homosexuella i Ryssland. Anders Ringqvist litar inte på att EBU som arrangerar tävlingen, kommer att ställa tillräckligt hårda krav på Ryssland om de skulle bli värdland.

- Jag tycker att EBU är flata i de här frågorna. Bara det att man inte kan svara på hur ett Eurovision i Ryssland skulle gå till, utan försöker släta ut det med att vi kommer ställa alla nödvändiga krav på värdlandet oavsett vilket land det blir och låtsas som om Nederländerna och Ryssland är samma sak, när 80 procent av publiken faktiskt kommer från hbtq-communityt, det är ganska fånigt, menar Anders Ringqvist i Melodifestivalenklubben.

Sietse Bakker är event supervisor för Eurovision song contest. Han berättar att alla länder som vill anordna Eurovision måste garantera säkerheten för alla inblandade.

Nyligen offentliggjorde EBU sin så kallade flaggpolicy. Regnbågsflaggan som är en HBTQ-symbol, är en av de flaggor som det är tillåtet att vifta med, inne i arenan. Men Anders Ringqvist är orolig för att den inte kommer att vara tillåten om Eurovision hålls i Ryssland. Sietse Bakker medger att värdlandet får komma med synpunkter vad det gäller flaggpolicyn. men beslutet är ändå EBU:s. Huruvida användandet av en flagga skulle påverka Rysslands möjlighet att få vara värdland för Eurovision, är inte hans sak att bestämma, säger han.

- Om Ryssland skulle vinna och arrangera Eurovision nästa år, så är de välkomna att komma med feed back till EBU:s referensgrupp vad det gäller flaggpolicyn och om det är något de skulle vilja ändra. Men beslutet fattas av referensgruppen och inte av värdlandets broadcastingföretag (?), det är väldigt viktigt. Huruvida användandet av en flagga skulle påverka Rysslands möjlighet att få vara värdland för Eurovision är inte upp till mig att uttala mig om, säger Sietse Bakker.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".