Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stal Rodin-byst, ingen upptäckte det

Publicerat onsdag 11 maj 2016 kl 09.54
bild
1 av 2
Ny Carlsberg Glyptotek Foto: Ole Haupt
bild
2 av 2
Foto: Foto: Ny Carlsberg Glyptotek

Det dröjde nästan två veckor innan Glyptoteket i Köpenhamn upptäckte att någon stulit en Auguste Rodin-byst värd två miljoner kronor.

Som Kulturnytt tidigare rapporterat stals bysten i juli 2015, polisen släppte senare bilder från Glyptotekets övervakningskameror på de två personer som misstänks ligga bakom stölden.

Men först nu har det kommit fram att stölden upptäcktes först efter 12 dagar, när en ur personalen kom tillbaka från semestern, uppger tidningen Politiken.

Eftersom det gick dröjde så lång tid innan man rapporterade stölden, betydde det att polisen inte kunde rekvirera övervakningsfilmer från centralstationen, som ligger ett stenkast från Glyptoteket. De banden sparas bara mellan 7 - 9 dagar.

Bysten som brukar kallas "Mannen med den brutna näsan" är gjord i brons. Enligt polisen besökte gärningsmännen Glyptoteket nio dagar före stölden och rekognoserade platsen. Dagen då konstverket stals återkom samma personer, nu utklädda till turister och ska ha lagt bysten i en bag och gått mot utgången.

Från början uppgav museiledningen att personerna kopplat ur larmet och lossat skruvarna som höll fast bysten på sockeln vid första besöket, men det verifierar inte polisrapporten som Politiken tagit del av.

Där står också att museets förklaring till att stölden inte uppdagades direkt beror på att bysten i perioder varit bort från samlingen, eftersom den ingick i ett projekt där man undersökte olika typer av bronslegeringar. Därför reagerade inte vakterna på den tomma sockeln.

Till tidningen kommenterar dock Glyptotekets pressansvarige att det gick tolv dagar innan upptäckten med att "det finns det absolut ingen ursäkt för".

Säkerhetsrutinerna är nu skärpta.

Att konst stulits från konstinstitutioner utan att någon upptäckt det har hänt förr. 2010 stals Malmö konstmuseums enda målning av Edvard Munch. Målningen hade förvarats i ett sidoutrymme på konstmuseet. Men att den var borta upptäcktes först när polisen gjorde husrannsakan i ett helt annat ärende i en lägenhet i Landskrona. Målningen uppgavs då vara värd runt 10 miljoner kronor. Vid samma tillfälle hittades ytterligare två tavlor av Gustaf Rydberg och Pär Siegård, även de tillhörande Malmö konstmuseum.

David Richter 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".