Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Veckans ord: Mellanöstern

Publicerat torsdag 12 maj 2016 kl 10.15
Veckans ord: Mellanöstern
(3:42 min)
Vad tänker vi på när vi tänker på ordet Mellanöstern?
1 av 2
Vad tänker vi på när vi tänker på ordet Mellanöstern? Foto: Yemen Lens
Ord
2 av 2

Så gott som varje dag talas det om Mellanöstern i medier, ofta i nyhetsinslag om krig och elände, idag inte minst i samband med kriget i Syrien. Men, vad betyder ordet egentligen, det resonerar Saman Bakthairi kring idag. 

Vi har mellanmjölk, mellanstadiet, och så har vi Mellanöstern.

Det sistnämnda har vi haft ända sedan Alfred Thayer Mahan, en av världens främsta sjökrigsstrateger, använde ordet i en artikel för den brittiska tidningen National Review för att beskriva området mellan den arabiska halvön och Indien.

Tidigare talade man om Near East, främre orienten och far east, fjärran östern. Men 1902 kom alltså ordet Middle east, Mellanöstern i en artikel för första gången och blev känt för allmänheten.

Det var först efter första världskriget som ordet Mellanöstern på riktigt fick fäste. Det ottomanska rikets fall och oljefyndigheterna hade gjort området till en viktigt strategisk plats för stormakterna.

Mellanöstern. Kanske ett av dom där orden som idag har spelat ut sin roll.

För även om vi tror oss ha en klar bild av vad begreppet står för, så är det förvånansvärt vagt.

Det är oftast oklart vilka länder som ingår i Mellanöstern rent geografiskt. Ibland är Turkiet med, ibland inte. Samma sak gäller för Afghanistan och länderna i Nordafrika. Ett tag fanns till och med Tibet med i samlingen av länderna som ingick i Mellanöstern.

Kanske vore det bättre att i fortsättningen benämna, i alla fall delar av området med sina geografiskt korrekta namn, som väst eller sydvästasien. För Mellanöstern är ett eurocentriskt ord som utgår från att västvärlden alltid har varit och för alltid kommer förbli världens mittpunkt.

Nu när Kina håller på att bli världens stora ekonomiska mittpunkt måste vi börja tänka på väderstrecken. Om vi skulle följa dagens logik i framtiden så skulle vi kanske vara tvungna att byta ut östern mot västern och kalla området mellan medelhavet och indiska oceanen för Mellanvästern.

Det kanske också är lite dumt att plocka ihop så många olika länder från tre olika kontinenter, med så många olika befolkningar, språk, kulturer och religioner och ge dom ett samlingsnamn som inte har något med dom att göra.

Ordet Mellanöstern skapar ett intryck av att befolkningen skulle vara mer homogen än vad den är. Det går inte att hitta samma syskonskap bland den mångfald av länder som finns i Mellanöstern som man kan göra med till exempel länderna i Skandinavien.

Det finns en risk att Mellanöstern, som är ett relativt nytt ord i vår vokabulär, utplånar en stor del av historien. Det räcker med att tänka vilka associationer man får om man jämför orden Mesopotamien och Asien med Mellanöstern för att inse hur mycket minne det finns i orden och språket. Civilisationens vagga med hängande trädgårdar, födelseplatsen för den moderna skriften, dom största religionerna och mycket av vår vetenskap, eller ett konfliktfylld område med infekterade politiska problem och starkt förknippat med terrorism.

Och den bild av området som finns idag. Är också direkt kopplad till den bild vi har av befolkningen. För visst skulle det låta mindre farligt med flyktingar från västasien än flyktingar från Mellanöstern?

Jag tror inte att Alfred Thayer Mahan visste, att han, när han skrev ordet Mellanöstern i den där artikeln, samtidigt skulle ta den gamla sidenvägen med all dess historia och förvränga det till ett stort geopolitiskt bindestreck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".