Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Rädsla leder till självcensur

Publicerat måndag 16 maj 2016 kl 12.41
Intolerans inom teaterivet i Indien
(5:47 min)
Regissören Anuradha Kapur. Foto: Naila Saleem
Regissören Anuradha Kapur. Foto: Naila Saleem

I Indien pågår en debatt med nationalistiska förtecken. Rädslan för att hamna i skottlinjen får regissörer att självcensurera sig menar teaterregissören Anuradha Kapur.

- Det har blivit vanligare med självcensur de senaste två tre åren, säger Anuradha Kapur.

Hon har arbetat med teater i tre decennier, både som lärare och som regissör. Hon säger att det generellt sätt är gott ställt med teaterlivet i Indien, teatern växer och får större publik. Det görs också mer politiskt färgad teater. Ibland stöter man på problem från myndigheterna ibland inte. Det som däremot påverkar vilka slags pjäser regissörer och kompanier sätter upp är den förändring i samhällsklimatet som Anuradha Kapur säger sig uppleva. Vi måste numera fundera på vilka slags pjäser man tar sig an menar hon, och den åsikten delas av andra teaterregissörer jag talat med.

I två av Indiens delstater råder förhandscensur på teater, dvs man måste få sitt manus godkänt innan pjäsen får framföras. Det är i delstaterna Maharashtra och Gujarat. I Maharashtra ligger Mumbai och landets stora filmindustri. Förhandscensuren är en rest från den koloniala tiden, i resten av landet finns inte det här längre men teatergrupper måste ansöka om tillstånd hos polis och myndigheter utifrån praktiska bevekelsegrunder som beskattning och liknande.

Så den här självcensuren som Anuradha Kapur talar om, var kommer den ifrån?

- Det handlar om att anti-intellektualismen växer och att människor blir allt mer lättkränkta. Det handlar också om kulturarvet, vilket är mitt kulturarv, vem beskriver det och vem äger det? Detta är en del av diskussionen om nationalism och anti-nationalism, säger Anuradha Kapur.

Hon tycker att det finns en växande spänning mellan majoriteten och minoriteten i det indiska samhället där minoriteten utgörs av bland annat intellektuella, akademiker och religiösa minoriteter som inte omfamnar de hindunationalistiska idéer som intellektuella menar får ta allt större utrymme i det offentliga samtalet. Regeringspartiet BJP och de hindunationalistiska grupperna har en helt annan syn på det som händer och menar att intoleransen inte alls ökar utan att kritiken är politiskt motiverad från krafter som står oppositionen nära. Media har hakat på den här intoleransdebatten och tonläget är stundtals högt där regeringssidan anklagar sina kritiker för att hysa anti-nationalistiska åsikter.

Jag undrar om man kan se likheter med det som händer i Europa, där fler vill se stängsel och hårt reglerade gränser? Absolut menar Anuradha Kapur och pekar på hindunationalisternas ideologi.

- Den ideologi de tillhör framhäver begreppet hindu-rasht alltså att Indien tillhör hinduerna först och främst. Det här tankegodset hör hemma i den propaganda som ledde fram till mordet på Mahatma Gandhi som dödades av en hinduextremist 1948. Nu har de gjort om sig till en kulturorganisation men deras tankar om vad Indien är skiljer sig tydligt från det som konstitutionen slår fast, säger Anuradha Kapur.

Tillbaka till frågan om självcensur så säger hon att det är känsligare att skämta om de hinduiska gudarna nu. Tidigare har denna form av teater varit en del av kulturarvet. Hon tar som exempel filmen PK med skådespelaren Aamir Khan som skapade stor debatt när den kom för något år sedan. Khan spelar en utomjording som försöker ta sig tillbaka till sin värld med hjälp av att dyrka olika gudar i olika religioner. Den kritiserar religiösa makthavare likväl som religiös vidskepelse.

Så om en pjäs skämtar med gudar riskerar man kritik för att den sårar någons religiösa känslor, säger Anuradha Kapur.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".