Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ärkebiskopen kritiserar Svenska akademien

Uppdaterat tisdag 17 maj 2016 kl 12.01
Publicerat tisdag 17 maj 2016 kl 10.31
Svenska akademien: "Vi har avgett vårt svar - nu får kyrkan bestämma"
(1:23 min)
Uppsala domkyrka. Foto: Bertil Ericson/TT
Uppsala domkyrka. Foto: Bertil Ericson/TT

Ärkebiskopen Antje Jackelén går in i den senaste diskussionen om förslaget till ny kyrkohandbok och kritiserar Svenska akademien för dess remissvar.

Kyrkohandboken är den bok som instruerar församlingarna hur de ska hålla gudstjänster som högmässor, dop och begravningar och som nu ska uppdateras.

Jackelén har egentligen delegerat uttalanden om handboken, till biskop Per Eckerdal, men i ett öppet brev på Svenska kyrkans hemsida tar hon nu själv till orda och kritiserar det remissvar som Svenska akademien har lämnat in.

Svenska akademiens slutsats är att förslaget "ger ett ofärdigt intryck" och att det bland annat därför "bör underkastas en mycket grundlig språklig/stilistisk genomgång av kompetenta språkgranskare".

Jackélen i sin tur anser att akademiens remissvar "inte alls håller det mått av kvalitet" som hon anser bör kunna förväntas av Svenska akademien. Enligt henne vittnar akademiens yttrande om "bristfällig kunskap om existerande bibelöversättningar och avsaknad av intresse för eller insikt i tolkningsfrågor".

Merparten av de formuleringar som akademien kritiserar finns enligt Jackelén bland annat i gällande bibelöversättning från år 2000 och är därmed alltså inte nya för kyrkohandboksförslaget. Akademiens remissvar har enligt henne inspirerat fler remissinstanser att avfärda handboksförslaget på "mer eller mindre lösa grunder".

Svenska akademiens tillförordnade ständige sekreterare Tomas Riad säger att akademien inte har någon kommentar till det som Jackélen skriver i det öppna brevet.

- Nu har vi avgett vårt svar och det är Svenska kyrkans arbetsgrupps sak att bestämma vad de vill ta hänsyn till och vad de låter bli, säger Riad till Kulturnytt och fortsätter att säga bland annat följande:

- Jag tycker inte att det finns någon större poäng med att ha en offentlig debatt om detaljer i ett remissförfarande så att säga, utan det är egentligen en ganska enkel process. Det jag tror är problematiskt här - eller har varit problematiskt för Svenska kyrkan, men det kan säkert de svara på bättre - det är att det har blivit ett sådant ... press, eller media, har ju liksom reagerat ganska kraftigt på vårt inlägg i varje fall. Det är ju redan en debatt om den här handboken, och det har kanske blivit litet för mycket uppmärksamhet kring just vårt svar som de känner sig tvungna att reagera på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".