Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ministern tar lugnt på kulturutskottets kritik mot filmpolitiken

Publicerat tisdag 24 maj 2016 kl 12.58
Alice Bah Kuhnke: I allt väsentligt har vi fått godkänt
(1:21 min)
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP). Foto: Stig Åke Jönsson/TT

Kulturutskottets borgerliga ledamöter motsätter sig regeringens förslag till ny filmpolitik. Men det oroar inte Alice Bah Kuhnke.

P1 Kulturs Roger Wilson kommenterar filmpolitiken i ljudlänken nedan

"En av de viktigaste och största kulturpolitiska reformerna som vi har att ta ställning till under den här mandatperioden". Ja, så hette det när kulturminister Alice Bah Kuhnke presenterade regeringens förslag på en ny filmpolitik tidigare i våras.

Men nu motsätter sig en majoritet i riksdagens kulturutskott propositionen och ger regeringen bakläxa på en rad punkter. Bland annat vill man inte se någon höjd biomoms från 6 till 25 procent för att finansiera filmpolitiken.

Olof Lavesson, Moderaterna, är kulturutskottets ordförande.
– Vi motsätter oss den momshöjningen eftersom vi precis som kulturministern tycker att filmen ska behandlas som en del av den övriga kulturpolitiken och då är det inte rimligt att höja momsen samtidigt som resten av kulturområdet har sex procents moms.


Allianspartierna uppmanar nu regeringen att påbörja en ny filmutredning. Man vill även att Svenska Filminstitutets roll och framtida organisation ska undersökas, och att regeringen ska ta reda på hur parts- och branschsamverkan kan utvecklas.

Men kulturminister Alice Bah Kuhnke tolkar inte alls kulturutskottets kritik som ett underkännande av regeringens förslag till ny filmpolitik. I allt väsentligt har majoriteten godkänt förslaget hävdar hon.
– Kulturutskottet har ju inte satt sig emot propositionen som helhet, utan de har några inspel, några förslag på förändningar i politiken. Men i allt väsentligt har den fått utskottets godkännande.

De är ju motståndare till den höjda momssatsen till exempel?

– Precis, men det ligger inte ens på kulturutskottet utan på skatteutskottet som godkände den.

Så du tror inte att det här påverkar regeringens möjligheter att få igenom förslaget?

– Förslaget kommer ju att debatteras 9 juni och det kommer med största sannolikhet precis som sagts börja gälla från 1 januari 2017.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".