Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Antalet bibliotek fortsätter minska i landet

Publicerat onsdag 25 maj 2016 kl 06.10
Svensk biblioteksförening: "Vi hade önskat en positiv utveckling"
(2:18 min)
Bibliotek. Foto: Berit Roald / NTB scanpix / TT
Foto: Berit Roald / NTB scanpix / TT

Antalet bibliotek i landet fortsätter minska, det visar den nationella biblioteksstatistiken som presenteras av Kungliga biblioteket under onsdagen. 2015 minskade antalet bibliotek med 25 stycken. 

I samband med att biblioteken blir färre, de senaste 20 åren har vart fjärde bibliotek försvunnit, visar statistiken även att utlåningen minskar. Där finns dock ett mörkertal eftersom det finns oregistrerade lån från obemannade bibliotek som inte syns i statistiken.

Ökningen av obemannade bibliotek är för övrigt ytterligare en trend som fortsätter. En tidigare kartläggning av folkbibliotekens öppettider som gjordes i början av 2016 visar att nästan hälften av folkbiblioteken har öppet mindre än 20 timmar i veckan och sällan på kvällar eller helger.

– Vi hade önskat att se en positiv utveckling från rapporten förra året. Därför att vi tycker ända att i den politiska retoriken så talar man väldigt varmt om biblioteken men det måste ju också visa sig i praktiken, säger Jenny Nilsson, tillförordnad verksamhetsledare på Svensk biblioteksförening, som är oroad över biblioteksutvecklingen.

Men Maria Jacobsson, expert i kulturfrågor på Sveriges kommuner och landsting, ser inte lika dystert på biblioteksutvecklingen som Svenska biblioteksföreningen.

– Att bara titta på antal bibliotek tycker jag ger en lite sned bild i statistiken. Sen är det som sagt viktigt att det finns bibliotek nära och det finns ju någon slags gräns för hur långt man ska behöva ha till närmaste bibliotek. Det som rapporten också visar är att antalet aktiviteter som sker på biblioteken har ökat.

Det pratas ju om en biblioteksdöd, håller du inte med om den bilden?

– Nej det gör jag faktiskt inte. För jag tycker inte att det finns någon biblioteksdöd. Sen att antalet biblioteksenheter har minskat, det har pågått under en lång tid. Och som sagt någonstans går gränsen för hur få bibliotek kan man ha och ändå sägas ha en bra biblioteksverksamhet.

För första året på länge har E-boksanvändningen på folkbiblioteken inte ökat nämnvärt. En förklaring som ges är att biblioteken begränsar antalet e-böcker som kan laddas ner under en viss tid, eller helt stänger av e-boksutlåningen under året när budgeten är förbrukad.

Ändå är inköpen av e-baserade medier nu fler än de fysiska och det beror framförallt på högskole- och universitetsbiblioteken.

Trots att det i bibliotekslagen står att folkbiblioteken ska prioritera människor som talar minoritetsspråk är det endast 0,85 % av bibliotekens titlar som finns på något av de nationella minoritetsspråken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".